Enerji Günlüğü - Güneş ve rüzgar kaynaklı elektrik üretimi, doğalgaz 5-10 kat daha hızlı büyüyecek, 2030'dan sonra kömürden elektrik üretimi giderek azalacak.
Küresel enerji sektörü için bilgi ve destek sağlayan analiz şirketi McKinsey Energy Insights, uzun vadeli küresel enerji talebi üzerine hazırladığı "Global Energy Perspective 2018" raporunu yayımladı. Rapor, 145 ülkeden, 28 sektörde ve 55 farklı enerji türünde uzun vadeli projeksiyonlar sunuyor.
Küresel enerji sektöründe özellikle elektrikli araçlar ve yenilenebilir enerji kaynaklarıyla ilgili önemli değişimlere dikkat çeken rapor, 2030 yılına kadar satılan her beş otomobilden birinin elektrikli olacağını, araç satışlarının 2020'de yüzde 3 olan oranının ise 2030'a kadar yüzde 20'ye yükseleceğini belirtiyor. 2050 yılına kadar küresel enerji üretimindeki büyümenin neredeyse tamamı yenilenebilir enerjiden sağlanacak.
Rapora göre, önümüzdeki 5-10 yıl içerisinde gaz veya kömürle çalışan mevcut elektrik santrallarını işletmek yerine, yenilenebilir enerji için kapasite oluşturmak daha ekonomik olacak. Güneş ve rüzgarın düşen maliyetler ile hızla büyümesi, fosil yakıt kullanım oranlarının daha da düşmesine neden olacak. 2050 yılına kadar küresel enerji üretimindeki kapasite artışı yüzde 80 oranında yenilenebilir kaynaklardan sağlanırken bu katkının büyük çoğunluğu Çin ve Hindistan'dan gelecek.
EMİSYON MİKTARI HEDEFE ÇOK UZAK
Elektrikli araç pazarındaki büyümeye ve yenilenebilir enerjinin artan payına rağmen, yükselen nüfus ve OECD olmayan ülkelerdeki artan enerji tüketimi, enerji ile ilgili karbon emisyon oranları, 2030'dan 2050'ye kadar değişmeden kalacak. Gelişmekte olan OECD ülkelerinin yaptığı verimlilik artışının yerini, OECD dışı ülkelerin enerji talebini karşılamak için artan kömür kullanımı alıyor. Önümüzdeki on yılda kömür talebinin, 20 yıl içerisinde ise petrol talebinin zirvede olacağını hesaplayan çalışmaya göre, doğal gaz talebi ise daha ılımlı bir şekilde büyüyecek. Uzmanlara göre, küresel sıcaklık artışını yüzyılın sonuna kadar 2 derecenin altında tutma senaryosunu gerçekleştirmek için şimdiye kadarkinden çok daha büyük bir çaba gerekiyor.
İlkyaz YENİDOĞAN - Enerji Günlüğü / ANKARA