Güneş ve Rüzgar Avrupada gazı yerinden etti

Yenilenebilir enerji kaynaklarının üretimi, Ağustos 2023'te Avrupa Birliği'nin Rusya’dan gaz ithalatının %54'üne eşdeğer gaz tasarrufu sağladı.

Enerji Günlüğü - AB'de güneş ve rüzgar enerjisindeki büyüme, Ağustos 2023'te Rusya'dan ithal edilen gazın %50'si kadar gaz tüketimini yerinden etti.

Helsinki merkezli bağımsız araştırma kuruluşu Enerji ve Temiz Hava Araştırma Merkezi’nin (CREA) yayınladığı yeni raporuna göre, AB ülkelerinde üretilen güneş ve rüzgar enerjisindeki artış, Ağustos 2023'te Rusya'dan boru hattı ve LNG yoluyla yapılan toplam gaz ithalatının (33 TWh) %54'üne denk gelen 18 terawatt-saatlik (TWh) gaz tüketiminin yerine geçti. Yenilenebilir enerji üretimindeki bu genişleme sadece elektrik üretim bileşimini çeşitlendirmekle kalmadı, aynı zamanda dış kaynaklardan ithal edilen fosil yakıtlara olan bağımlılığı da azalttı.

Bununla birlikte raporda AB’nin Putin'in Ukrayna'ya açtığı savaşı finanse eden Rus fosil yakıtlarına bağımlılığı azaltmanın bir yolu olarak temiz enerjiye geçişi hızlandırmak için daha fazla politika uygulaması gerektiği belirtildi. 

Raporda yer alan diğer temel bulgular şöyle:

- Ağustos ayında güneş ve rüzgardan elde edilen elektrik üretimi yıllık bazda 9 TWh arttı. Rüzgâr ve güneş enerjisinden elde edilen yıllık ilave elektrik üretimi, AB'nin 18 TWh'lik gaz tasarrufuna katkıda bulunarak Letonya ve Estonya'nın 2022'deki yıllık gaz tüketiminin toplamına eşit miktara ulaştı.

- Ağustos 2023'te, AB'deki toplam elektrik üretiminde bir önceki yıla göre %3'lük bir düşüş yaşandı ve bu da 6 TWh'lik bir azalmaya denk geliyor. Bu azalma hava koşullarından kaynaklanmadı.

- Bir önceki yıla göre, AB kömür tüketimi elektrik üretimi sektöründe önemli bir düşüş göstererek %39 oranında azaldı ve 14 TWh'lik bir düşüşe denk geldi. Aynı zaman diliminde, elektrik üretimi için kullanılan gaz da %22'lik bir düşüş yaşayarak 8 TWh azaldı.

- Ağustos 2023'te kömür ve gazdan elde edilen aylık elektrik üretimindeki azalma, karbon emisyonlarında önemli bir düşüşe yol açtı; kömür ve gazdan kaynaklanan CO2 emisyonlarının geçen yılın aynı dönemine göre %45 oranında azaldığı tahmin ediliyor.

- Ağustos ayında AB'nin güneş ve rüzgâr enerjisi üretimi bir önceki yıla göre %43 (9 TWh) gibi önemli bir artış gösterdi. Güneş enerjisi üretimi %14 (3 TWh) artarken, rüzgar enerjisi üretimi aylık %29 (6 TWh) artış gösterdi.

- Elektrik sektörü dışındaki gaz talebi Ağustos 2023'te önemli ölçüde azaldı ve 2021'in aynı dönemine kıyasla %27'lik bir düşüş kaydetti.