Enerji Günlüğü - Antalya Gazipaşa’daki lisanssız GES’i hortum vurdu. Sigorta şirketinin yaptığı 1.5 milyon TL’lik ödeme sayesinde GES yeniden kuruldu, yatırımcı hiçbir kayba uğramadı.
Küresel ısınmanın yol açtığı anormal meteorolojik olayların Türkiye’ye yansımaları güneş enerjisi yatırımcılarına kadar uzandı. Türkiye’de ilk kez bir güneş santrali, hortum nedeniyle ağır hasar gördü. Yatırımcının 1.5 milyon TL’ye yakın kaybı sigorta şirketi tarafından karşılandı.
Antalyalı tıp doktoru Fahri Altın, başhekimi ve ortağı olduğu Olimpos sağlık kuruluşlarının elektrik ihtiyacını da karşılamak amacıyla güneş enerjisine dayalı elektrik üretimine yatırım yaptı. Gazipaşa ilçesi yakınlarında kurulan 970 kW gücündeki lisanssız güneş enerji santrali (GES), Eylül 2016 tarihinde devreye girdi.
HORTUM PANELLERİ KAĞIT GİBİ KATLADI
Ancak santral devreye girdikten kısa bir süre sonra Antalya’nın kıyı kesimlerinde yaşanan elverişsiz hava koşullarından olumsuz etkilendi. Gazipaşa ilçesi yakınlarındaki GES, Aralık ayında yaşanan fırtına ve hortum sırasında ağır hasar gördü. Güneş panellerinin bir kısmı yerinden koptu, kırıldı ya da kıvrıldı. Hordumun adeta bir kağıtmışçasına sağa sola savurduğu, sarstığı binlerce güneş panelinde irili ufaklı çatlaklar oluştu.
SİGORTACIDAN 50 BİN TL ÖN ÖDEME
Hortumdan sonra santraldeki 33 panel masasından (string) ikisi tamamen devre dışı kaldı. Diğer stringlerin bazılarında da yüzde 20’ye varan üretim ve performans kayıpları oluştu. Bunun üzerine hazırladığı poliçeyle tesisleri teminat altına alan, GES’lere yönelik sigortalar konusunda uzmanlaşan Kotra Sigorta hemen devreye girdi. Öncelikle meydana gelen hasar yüzünden üretim kaybının artmaması için santralin sahibi PAF Enerji’ye sigorta şirketi tarafından 50 bin Euro’luk bir avans ödendi.
SANTRALDE EL TEST YAPTIRILDI
Ödenen avans, fiziki zarar görüp tümüyle dışı kalan 2 masadaki panellerin 10 gün içinde yenilenerek tekrar devreye alınmasında kullanıldı. Yapılan avans ödemesi ile ayrıca, santralin kalan kısımlarındaki, hortum ve fırtına kaynaklı performans kaybının ölçülmesi için yaptırılan Elektro Lüminans Testi (EL Test) işlemlerinin bedeli karşılandı.
KAYIP BÜYÜMESİN DİYE HIZLI DAVRANDILAR
Kotra Sigorta Genel Müdürü Osman Tüken, müşterileri PAF Enerji’nin güneş santralindeki hasarın giderilmesi için çok hızlı hareket etmeleri gerektiğini söyledi. Tüken, hızlı davranmalarının nedenini poliçe kapsamında yer alan üretim ve performans kaybının büyümesini önlemek olarak ifade etti.
370 BİN EURO TEMİNAT ÖDENDİ
PAF Enerji’nin sahibi Fahri Altın, GES projeleri çeşitli garantileri de içerecek şekilde kurulsa da doğal afet riskinin pek akla getirilmediğini söyledi. Altun, “Hele bu bölgede hortum görülmüş şey değil. Hatta bölgedeki insanlarla konuştum (Burada rüzgar bile esmezdi, şimdi hortum çıktı) dediler. Biz poliçemize doğal afetleri de eklemiştik, iyi ki eklemişiz. Sigorta şirketi ekipman hasarının yanında üretim ve performans kaybını da karşıladı. Yaklaşık 370 bin Euro’luk (1.5 milyon TL) ödeme yaptılar. Tesisimizin toplam yatırım tutarı 1 milyon Euro kadardı” dedi.
ALTIN: AFET İHTİMALİNİ KÜÇÜMSEMEYİN
PAF Enerji’nin sahibi Dr. Fahri Altın, Enerji Günlüğü’ne yaptığı açıklamada Türkiye’de GES’lerin çok yeni bir alan olduğunu belirterek “Haliyle GES’lerin sigortalanması da öyle” dedi. Dr. Altın şöyle konuştu: “Antalya merkezli Kotra Sigorta’nın sahibi Osman Tüken, güneş enerjisi yatırımlarına çok kapsamlı sigorta seçenekleri sunuyordu. Hortum sonrası kayıplarımızı tamamen karşıladılar, mağduriyetimizi giderdiler. GES yatırımcıları doğal afet riskini küçümsemesinler. Biz de kurulum çalışmaları devam eden yeni GES’imizin sigortalanmasında kendileriyle çalışmaya devam edeceğiz.”
Mehmet KARA