Güneş evladiyelik bir yatırım aracı

Enerji Günlüğü - Deniz Leasing Genel Müdürü Kahraman Günaydın, güneş enerjisi yatırımlarını devlet tahvili gibi geri dönüşü garantili yatırım...

Enerji Günlüğü - Deniz Leasing Genel Müdürü Kahraman Günaydın, güneş enerjisi yatırımlarını devlet tahvili gibi geri dönüşü garantili yatırım araçlarına benzetti.

DÜNYA'dan Uğur Yılmaz'ın haberine göre, lisanssız güneş enerjisi yatırımı yapmak isteyenler, finansman yöntemi olarak leasing'i tercih ediyor. Güneş enerjisi yatırımını devlet tahviline benzeten Deniz Leasing Genel Müdürü Kahraman Günaydın, “Biz yıllarca petrol aradık ama ülkemizin en büyük kaynağı olan güneşi daha yeni keşfettik. Ben buna Türkiye’nin güneş kuyuları diyorum. Güneş enerjisi aslında devlet tahvili, hazine bonosu gibi çünkü üretilen elektriğe 10 yıl satın alma garantisi veriliyor" dedi.

1 MW’a kadar elektrik üretebilen güneş enerjisi yatırımları için elektrik üretim lisansı sahibi olma zorunluluğu bulunmadığına işaret edilen haberde, "Güneş tarlasına yakın bir trafo vasıtasıyla üretilen elektrik, 10 yıl alım garantisi veren devlete satılabiliyor. 1 MW’lık yatırım maliyeti 1 milyon Euro’ya kadar çıkabiliyor" denildi.

5-6 YILDA GERİ DÖNÜYOR

Bu tarz bir yatırım özkaynakla yapılırsa 5-6 yılda geri dönüşün sağlanabileceğini kaydeden Deniz Leasing Genel Müdürü Kahraman Günaydın, "Bankacıyken yaptığım projelerde hidro enerji ve rüzgar tarafında sıkıntılar yaşıyorduk ama burada hayata geçen yatırımları görüyoruz. İlk rakamlar bizim öngördüğümüz getirinin yüzde 15-20 üzerinde gelir üretilebileceğini gösterdi. Güneş tarlasında iyi malzeme kullanılır, mühendisliği de iyi yapılırsa evladiyelik bir yatırım olur. KDV yüzde 1 olduğu için bu işi leasingle finanse etmek büyük avantaj sağlıyor" diye konuştu.

LİSANSSIZDA HAVA PARASI YOK

Geçtiğimiz aylarda lisanslı elektrik üretimi için 600 MW’lık ihaleye 9 gigawatt (15 kat) talep geldiğine dikkat çeken Günaydın, "Bu ihale için inanılmaz bir mücadele gerçekleşti, ciddi hava paraları ödendi. Lisanssız tarafta hava parası yok. Konya, Kayseri ve Akdeniz bölgeleri olmak üzere şu anda altyapının izin verdiği yapılanmalar tamamlanmış durumda. Artık bunun finanse edilmesi gerekiyor. Biz de orada inandığımız doğru işlere yatırımın yapılmasına aracılık ediyoruz" dedi.

KARADENİZ BÖLGESİ BİLE UYGUN

Güneş enerjisi yatırımlarının Güneydoğu’da, hatta Karadeniz’de bile yapılabileceğini kaydeden Kahraman Günaydın şöyle devam etti:

"Karadeniz’in ışınım değerleri Almanya’dan yüksek ama Almanya şu an itibariyle 50 GW’a yakın bir yatırım yapmış durumda. Türkiye’de ise elektrik üreten 60 MW yatırım var. Bu rakam 2015 sonuna kadar 250-300 MW’ı bulacak çünkü çok yeni yatırımlar yapıldı. 2023’e kadar 5 GW hedefleyen bir yapımız var ama bence Türkiye 15-20 yıl içinde 20 GW’a kadar gider. Tabi trafo şebekesinin bir taşıma kapasitesi var. Mevcut trafolara yakın araziler el değiştiriyor. Bu iş geliştikçe devletin trafo yatırımının artması gerekiyor."