Güneş enerjisi yatırımları azalacak

EPDK’nın yayınladığı, lisanssız güneş enerjisinde üretim fazlasının kısmen bedelsiz verilmesiyle ilgili düzenleme sonrasında güneş enerjisi potansiyelinde kayıplar olması bekleniyor.

Enerji Günlüğü - ÇatıGES Yönetim Kurulu Başkanı Utku Korkmaz, lisanssız güneş enerjisinde tüketim ihtiyacından artan fazlanın bir kısmının sisteme bedelsiz verilmesini düzenleyen kararın güneş enerjisinde potansiyel kaybına neden olacağını söyledi.

Lisanssız güneş enerjisiyle ilgili düzenlemedeki tüketimden artan fazla elektrik enerjisinin satışının olumsuz bir şey gibi göründüğünün altını çizen ÇatıGES Yönetim Kurulu Başkanı Utku Korkmaz, “Bir sanayici bir önceki tüketim yılında tükettiği elektriğin bir sonraki tüketim yılında tüketim miktarı kadarını satabilecek. Örneğin 100 birim elektrik tüketimi gerçekleştirmişse sanayici 2022 takvim yılında, 2023 takvim yılında 100 birim fazla elektriği satabilecek. Bu 100 birim fazlaya ulaştıktan sonra artık satış gerçekleşmeyecek. Ancak aynı takvim yılı içerisinde bir önceki takvim yılındaki tüketimin üzerine çıkılırsa yanı 2022 yılında 100 birim tüketen bir tüketici bir sonraki takvim yılında 100 birimin üzerine geçerse yeni bir satış hakkı elde ediyor olacak” şeklinde konuştu.

“ÜRETİLEBİLECEK HER ELEKTRİĞİ ÜRETMEK GEREKİR”

2019 sonrasında satış hakkı kazanmış sanayicileri de kapsayan lisanssız sistemle ilgili yeni düzenlemenin sektördeki suistimaller sonucunda ortaya çıktığını vurgulayan Utku Korkmaz, “YEKA çerçevesinde satılan, güneşten üretilerek satılan elektriğin fiyatıyla lisanssız çerçevede üretilen elektriğin fiyatı arasında bir fark var. Her üretilebilecek elektriğin, içinden geçtiğimiz süreçte üretilmesi gerekir” dedi.

GÜNEŞ ENERJİSİ POTANSİYELİ %50 AZALACAK

Utku Korkmaz, lisanssız güneş enerjisinde potansiyelin %50 azalacağını bildirirken enerji sektöründe bundan sonraki süreci değerlendirdi. Korkmaz, “Bugün yaptığımız tesislere bakıldığında insanlar ihtiyatlı olarak tüketimlerinin artabileceğini düşünerek, tüketimdeki mevsimselliği düşünerek kurabildikleri kadar kurma yönünde bir inisiyatif göstermişlerdi bugüne kadar. O yüzden önümüzdeki sene sektör biraz daralacak. Yani güneş enerjisi yatırımları, öz tüketime yönelik güneş enerjisi yatırımları bir miktar azalacak” ifadelerini kullandı.

“ÜRETİM KISILACAK, TÜKETİM ARTACAK”

YEKA çerçevesinde üretilen elektrik ile lisanssız elektriğin satış fiyatlandırmasının arasındaki farka dikkat çeken Utku Korkmaz, “Hala piyasa fiyatının altında bir değerle lisanssız üretimden satış mevcuttu. Burada üretilebilecek bir elektriği kaybetmiş olacağız. Çünkü tüketici tarafında şöyle bir şey olacak. Yani insanlar bunu bedelsiz olarak, YEKDEM’e bedelsiz olarak vermek istemeyecekler veya üretimlerini kısacaklar, buradaki üretimlerini limitleyecekler teknik olarak ya da ekstra tüketim yaratacaklar bir sonraki satış hacmini artırabilmek için. Yani bu da aslında arz güvenliğiyle ilgili konuyu bir miktar sorun haline getirecek. Çünkü insanlar ya üretimlerini kısacaklar ya da tüketimlerini artıracaklar bir sonraki sene daha fazla satış yapabilmek için” şeklinde konuştu.

FARKLI BÖLGELERDE ÜRETİM YAPILABİLECEK

Yönetmeliğin olumlu tarafları olduğunu söyleyen Utku Korkmaz, “İstanbul’un Avrupa ve Anadolu yakasında aynı bölgede üretim yapamayan insanlar için şu anda tek bir bölgede üretim yapabilecek. Yani İstanbul’da tüketimi olan birisi Konya’da elektrik üretimi yaparak mahsuplaşma gerçekleştirebilecek. Bu sektörün çok uzun zamandır beklediği ve sektörü de aslında ivmelendirecek çok önemli bir pozitif gelişme olarak önümüzde duruyor” dedi.