Güneş enerjisi sektör oyuncuları PV sistemleri için İtalya’da buluştu

Güneş enerjisi ve PV sistemler üzerine çalışan uluslararası sektör oyuncuları, fotovoltaik enerji dönüşümüne yönelik konferans için Milano’da buluştu.

Enerji Günlüğü - Güneş enerjisi ve PV sistemler üzerine çalışmalar yürüten uluslararası sektör oyuncuları, dört yılda bir gerçekleştirilen WCPEC-8 için İtalya’nın Milano kentinde buluştu.

Dünyanın dört bir yanından gelen güneş enerjisi araştırmacıları, sekizinci Dünya Fotovoltaik Enerji Dönüşümü Konferansı (WCPEC-8) için İtalya'nın Milano kentinde buluştu. Dört yılda bir gerçekleştirilen konferansın ilk oturumunda, güneş enerjisinin ikinci terawattının sadece birkaç yıl içinde küresel olarak nasıl kurulabileceğine dair tartışmalar gerçekleştiği bildirildi.

PV ürünlerine yönelik araştırma, geliştirme ve satış yapan şirket Trina Solar’a danışmanlık yapan Amrock Genel Müdürü Pierre Verlinden, kurulu PV kapasitesinin bir sonraki terawattının nasıl hızlandırılabileceğine ilişkin bir panel tartışmasına başkanlık etti. Verlinden, “Küresel olarak kurulan ilk güneş PV'sinin elde edilmesi yaklaşık 70 yıl alırken, ikincisi muhtemelen sadece üç yıl alacaktır” değerlendirmesinde bulundu.

“PV ÜRETİMİNİN ÇEŞİTLENDİRİLMESİ ACİL BİR İHTİYAÇ”

WCPEC-8'in açılışında video bağlantısı aracılığıyla konuşan Uluslararası Enerji Ajansı (IEA) Yenilenebilir Enerji Bölüm Başkanı Paolo Frankl'ın içinde bulunulan dönemi ‘gerçekten ilk küresel enerji krizi’ olarak tanımladı. Frankl, konuşmasına “Güneş enerjisi hızla ölçeklenecekse, tedarik zinciri açıklarını azaltmak için PV üretiminin çeşitlendirilmesine acil bir ihtiyaç var” diye devam etti.

Üretim danışmanlığı RCT Solutions'dan Peter Fath ise, PV üretiminin dikey entegrasyonunun sadece daha istikrarlı bir endüstri büyümesi sağlamakla kalmayıp, aynı zamanda üretim maliyeti açısından oyun alanının eşitlenmesini önerdiği bir sunum yaptı.

Alman Mühendislik Federasyonu'nun (VDMA) PV bölümünün başkanı ve ekipman tedarikçisi Centrotherm'in eski CTO’su Fath, “Büyük PV kurulumlarına sahip ülkelerin, kurulan PV modüllerinin yüzde 50'sinin yerli olarak üretilmesini hedeflemesi gerektiğini ve dikey entegrasyonun birçok avantaj ve fırsat sunduğunu savundu. Fath, tüm büyük Çinli PV üreticilerinin ingot, gofret, hücre ve modül arasında değişen derecelerde dikey olarak entegre olduğunu kaydetti.

Fath, son üç yılını Türkiye’nin başkenti Ankara’nın dışında aynı sahada külçe, gofret, hücre ve modül kapasitesini içeren 2 GW Kalyon PV tesisinin planlanması, tasarımı ve yürütülmesi üzerinde çalışarak geçirdiğini belirtti.