Güneş eken 77 kat fazla kazanıyor

Enerji Günlüğü - Türkiye'nin tahıl ambarı Konya ve Karaman'daki buğday tarlaları, daha kârlı olduğu için güneş enerjisi panelleriyle kaplanıyor....

Enerji Günlüğü - Türkiye'nin tahıl ambarı Konya ve Karaman'daki buğday tarlaları, daha kârlı olduğu için güneş enerjisi panelleriyle kaplanıyor. Tarlasına güneş eken buğday ekenden 77 kat fazla kazanıyor.

Sabah Gazetesi'nden Özge Yavuz'un haberine göre Türkiye'de güneşten enerji üretimine yönelik talepte patlama yaşanıyor. Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu'nun (EPDK) 10 Haziran'da kabul etmeye başladığı üretim lisansı başvurularına gelen talep de bunu doğrular nitelikte. Kurula 3 günde toplam kurulu gücü 2 bin 900 megavata ulaşan 260 başvuru geldiği açıklandı. EPDK, yarın saat 18.00'e kadar yapılacak olanlarla birlikte bu yıl için yaklaşık 1.2 milyar lira tutarında başvuru bekliyor.

"Güneş topla buğday yerine"

Güneşten elde edilen enerji aynı zamanda sürdürülebilir özellik taşıyor. Yapılan analizler güneş enerjisine yapılan yatırımın tarımdan daha kârlı olduğunu gösteriyor. 20 dönümlük bir arazide 1 megavatlık güneş enerjisi üretildiğinde yatırımcının cebine bir yıl sonra maliyet payı çıkarıldığında net 334 bin TL kalıyor. Aynı alanda 1 yılda 12 bin kilogram buğday üreten bir çiftçi ise, ürününü devlete kilogram başına 720 kuruştan satarak net 4 bin 320 TL kazanıyor.

Karaman'ın güneşi önde

Güneş enerji santrali (GES) kurulumu için en uygun olan bölgelerin Türkiye'nin orta hattının altında kalan alanlar olduğu belirtiliyor. Güneş Enerjisi Sanayicileri ve Endüstrisi Derneği (GENSED) Başkan Yardımcısı Hakan Erkan, güneş ölçümlerinin özellikle Konya, Karaman, Kahramanmaraş ve Harran bölgelerinde yoğunlaştığına dikkat çekti. Erkan, bu yılın 'güneş yılı' olacağını belirterek, "Yatırımlar artacak. Türkiye'nin iklim şartları güneş enerjisi için çok uygun. Güneş enerjisinden yılda 380 milyar kWh elektrik üretebilecek potansiyele sahibiz" dedi.

İkinci etap 1000 megawatla açılacak

EPDK, halen devam eden lisans başvurularında ilk etapta 600 megavatlık izin verecek. Ancak bunun bir başlangıç olduğunu söyleyen Erkan, ikinci etabın 6 ay sonra 1000 megavatla açılacağını tahmin ettiklerini açıkladı.

Güneş paneli yan sanayisi doğdu

Güneş enerjisindeki yatırım potansiyeli yan sanayideki yatırımcıları da harekete geçirdi. GES kurulumu için en önemli kalemlerden biri olan güneş paneli üretiminde artış başladı. Gaziantep'te bu alana yatırım yapan Solarturk Enerji'nin Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Osman Özberk, üretime kısa zaman önce başlamalarına rağmen Türkiye'deki yatırımcılardan ciddi talep aldıklarını söyledi. Türkiye'de 15 ay önce ofis açan Çin'in en büyük güneş paneli üreticisi Yingli Solar da pazarda hedef büyüttü. Firmanın genel müdürü Uğur Kılıç, son 3 aydır taleplerin arttığını söyleyerek, lisans başvurusu yapan firmaların kendileriyle iletişime geçtiğini açıkladı.

GES kurmanın maliyeti 1.5 milyon dolar

Kamunun güneş enerjisi alım fiyatı, halen yürürlükte olan Yenilenebilir Enerji Kanunu (YEK) uyarınca 13 dolar sent. Ancak yüksek güneş alma seviyesi yatırımın geri dönüş süresini kısaltıyor ve yatırımları fizibıl kılıyor. Hakan Erkan, 1 megavatlık GES kurmanın maliyetinin 1.5 milyon dolar olduğunu açıkladı. GES kurulumu, diğer yeşil enerji kaynaklarına göre daha pahalı olmasına rağmen, son yıllarda dünyada panel fiyatları arz fazlası nedeniyle ucuzladı.

ALIM GARANTİSİ 13.3 DOLAR/SENT

Kamu alım garantisi: 13.3 dolar/sent

Yerli yatırım olursa alım garantisi: 19.5 dolar/sent

Alım garanti süresi: 10 yıl

Yatırımın geri dönüş süresi: 7-10 yıl

En fazla güneş alan bölgeler: G. Anadolu ve Akdeniz

GES kurmaya elverişli alan: 4 bin 600 km2

Yıllık ortalama güneşlenme süresi: 2.640 saat

Yıllık elektrik üretme potansiyeli: 380 milyar kWh

                     Alan           Süre   Kapasite         Brüt Kazanç    Maliyet Payı    Net kazanç

Güneş Ekersek 20 Dönüm    1 Yıl      1 megavat    418000 TL               0,2        334000 TL

Buğday Ekersek 20 Dönüm   1 Yıl    12 ton              8640 TL               0,5           4320 TL