GÜNDER koruma ve yerli üreticiye destek istedi

Enerji Günlüğü – GÜNDER, güneş enerjisi sektörünün niteliksiz ithalata karşı korunmasını ve kamu alımları da dahil olmak üzere yerli üreticinin...

Enerji Günlüğü – GÜNDER, güneş enerjisi sektörünün niteliksiz ithalata karşı korunmasını ve kamu alımları da dahil olmak üzere yerli üreticinin desteklenmesini istedi.

Uluslararası Güneş Enerjisi Topluluğu Türkiye Bölümü (GÜNDER) ve güneşten elektrik üreten yerli Fotovoltaik panel üreticileri sektörün gelişimine yönelik sorun ve önerileri sunmak üzere Enerji Bakanlığı yetkilileri ile bir araya geldi.

GÜNDER üyeleri Bakanlığa ilettikleri taleplerinde, güneş enerjisi sektörünün öncelikli olarak niteliksiz ithalata karşı koruma beklediğini belirterek, kamu alımları da dahil olmak üzere yerli üreticinin desteklenmesini istediler.

Ankara'da Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı'nda gerçekleşen toplantıya Bakan Yardımcısı Doç. Dr. Hasan Murat Mertcan, Bakanlık Müşteşar Yardımcısı Dr. Selahattin Çimen, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Yenilenebilir Enerji Genel Müdürü Yusuf Yazar, YEK Daire Başkanı Sabahattin ÖZ, GÜNDER Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Kemal Gani Bayraktar, Başkan Yardımcısı Osman Özberk ve yönetim kurulu üyeleri ile yerli fotovoltaik panel üreticileri katıldı.

Toplantıda GÜNDER heyeti, sektör olarak beklentilerini yazılı olarak Bakanlığa sundu. Sektör olarak öncelikle yerli üretimin sağlıklı gelişimi ve korunması konusunda destek beklediklerini belirten GÜNDER üyeleri, sorunların çözümünde gözden kaçırılmaması gereken en önemli hususun önce koruma önlemlerinin alınması, ardından iç pazarın geliştirilmesi yönünde çalışmaların yürütülmesi olduğunu belirttiler. Bakanlığa sunulan bildiride şu konulara değinildi:

“İspanya ve İtalya örneklerinde görüldüğü üzere; iç pazarın geliştirilmesi ardından pazar koruma önlemlerinin alınmış olması, birkaç yıl içerisinde yerli üretimi dış tehditlerle baş edemez duruma getirmiştir. Bu konuda koruyucu önlemlerin uygulamaya geç başlanmasından dolayı, rekabet edemeyen ulusal güneş enerjisi sektörü tüm paydaşları ile zarar görmüştür. İthalata karşı koruma önlemleri ve anti damping tedbirlerinin uygulamaya başlama süresi 9-15 ay arasında değişmektedir. Bu da günümüz koşullarında uzun bir süre olup, pazar dengeleri her an değişebilmektedir.”

KAMU ALIMLARINDA YERLİ ÜRÜN TERCİH EDİLMELİ

Kamu alımlarında yerli fotovoltaik panel üreticilerinin ürünlerinin alınması sağlanması gerektiğine dikkat çekilen bildiride, diğer maddeler ise şöyle sıralandı:

“1. Başta Kalkınma Ajansları olmak üzere kamu tarafından finansal desteklenen projelerde yerli Fotovoltaik panel üreticilerinin ürünlerinin alınması şartı getirilmelidir.

2. Örnek şartnamaler hazırlanarak kamu alımlarında bunların kullanılması sağlanmalıdır. Sistemin etkinliğinin artırılması için Lisanssız Üretim ile ilgili tüm sürecin hızlandırılması sağlanmalıdır. Yaklaşık 6-9 ay süren başvurular vardır. Başvuru esasları, Bakanlıklar arası oluştulacak bir Komisyon tarafından belirlenip, tüm başvurular için aynı prosedür uygulanmalıdır.

3. 1 MW ile 1KW başvuru süreç ve maliyetleri aynıdır. Sürecin kısaltılması bireysel tüketimi ve yatırımını teşvik edecektir. Küçük güçteki kurulumlara yönelik tip proje uygulaması geliştirilebilir.

4. Lisanssız üretim ile çatı uygulamaları ayrılmalıdır. Çatı uygulamalarında süreç yalınlaştırılarak, sorumluluk dağıtım şirketlerine devredilebilir.

5. Çatı kiralama mevzuatı oluşturularak bina ile çatı sahipliği ayrılabilir, böylelikle atıl çatılar enerji üretimine yönelik kullanıma açılabilir.

6. GES tesisleri için yeni bir finansman modeli kurulmalıdır. Bu konu ile ilgili olarak bankalar, finans kurumları ve Bakanlık arasında bir çalışma yapılabilir.

7. Proje onayı ve/veya kabulü için taşra teşkilatı olan 3. taraflara bu yetki devredilerek zaman kayıpları önüne geçilebilir.

8. Tarımsal sulamada uygulamayı yaygınlaştırmak adına tarım alanına kurulabilecek sulama tesislerinin ihtiyacı için panel yerleştirilmesine izin verilmeli ve sulama kooperatiflerine özel uygulamalar yapılmalıdır.

9. ORKÖY benzeri bir proje Enerji Bakanlığı tarafından FV konusunda yürütülebilir.

10. Lisanslı başvuruların bir an önce sonuçlanması sağlanmalıdır.

11. Gelecekte yabancı yatırımcılara tanınabilecek teşvik veya lisans hakkı gibi destekler, halen FV panel üretimi yapan yerli üreticilere veya bunların birliğine de sağlanmalıdır. “

GÜNDER HAKKINDA

1991 yılında kurulan Uluslararası Güneş Enerjisi Topluluğu – Türkiye Bölümü (GÜNDER), Uluslararası Güneş Enerjisi Topluluğu’nun (International Solar Energy Society – ISES) Türkiye Bölümü olarak, 3335 sayılı Uluslararası niteliklerdeki teşekküllerin kurulması hakkındaki Kanunun 1. Maddesine göre, Bakanlar Kurulunun 10 Şubat 1992 tarih ve 92/2752 sayılı kararı ile temsile yetkilendirilmiştir. GÜNDER’in kurucu üyeleri olarak Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, YEGM, DMİ ve TÜBİTAK ile diğer kamu kurum ve kuruluşlarından konuya ilgili personeller, konu ile ilgili akademisyenler, güneş enerjisi ile ilişkili konularda üretim ve ticaret yapan sanayiciler bulunmaktadır.

GÜNDER; Türkiye’de güneş enerjisi sistemlerinin üretimi ve uygulamalarının yaygınlaştırılması yönünde çalışmalar yapmaktadır. Sektörel gelişim ve bilgilendirme toplantıları, çeşitli sempozyum, çalıştay, kongre ve benzeri faaliyetleri düzenleyerek ya da başka kuruluşlar tarafından düzenlenen faaliyetlere katılarak veya katkıda bulunarak, güneş enerjisi ile ilgili farkındalığın artması ve bu konudaki çabaların etkili hale gelmesini ve mevzuat gelişimine katkıları ile de sektörün sağlıklı büyümesini sağlamaya çalışmaktadır.

GÜNDER; günümüzde, kamu kurumlarının yönetici ve personelleri, üniversite öğretim üyeleri, güneş enerjisi sektöründe faaliyet gösteren sanayicilerden oluşan 200’e yakın üyesi ve gönüllülerden oluşan çok sayıda güneş enerjisi sevdalıları ile Türkiye’nin önemli bir sivil toplum kuruluşudur.