Google’dan trafik yoğunluğunu azaltacak proje

Google’ın geliştirdiği projede yapay zekânın tavsiyeleri ile trafikte kavşaklardaki gereksiz durmalar yüzde 30'a, karbon salımı ise yüzde 10'a kadar azaldı.

Enerji Günlüğü - İnternet arama motoru Google, şehirlerde trafik yoğunluğunu ve bunun neden olduğu karbon salımını azaltmak amacıyla trafik ışıklarını “Haritalar” uygulaması ve özel bir yapay zeka modeli ile optimize edecek.

Teknoloji devi Google, şehir merkezlerindeki trafik ışıklarını “Haritalar” uygulaması ve özel bir yapay zeka modeli ile optimize ederek trafik yoğunluğu ve bundan kaynaklanan karbon salımını düşürmeyi amaçlayan bir proje üzerinde çalışmaya başladı. 

TESTLER BAŞARIYI İŞARET ETTİ

“Green Light” isimli proje, aralarında Rio de Janeiro, Seattle, Bengaluru ve Boston’ın da bulunduğu 12'den fazla şehirde test edildi. Proje, yapılan testlerde 30 milyondan fazla aracın yakıt tüketiminin ve karbon salımının düşmesini sağladı. Yapay zekanın trafiği analiz ederek şehir ve bölge planlama uzmanlarına verdiği tavsiyeler sonucunda trafikteki gereksiz durmalar %30’a, karbon salımı ise %10’a kadar azaltıldı.