Google nükleer enerjiye koşuyor 

Küresel teknoloji aktörü Google, yapay zeka ve veri merkezlerinin artan elektrik ihtiyaçlarını karşılamak için modüler nükleer reaktörlerden yararlanacak. 

Enerji Günlüğü - Yazılım devi Microsoft’un ardından, bir diğer küresel dominant teknoloji aktörü Google da nükleer enerji tüketmeye hazırlanıyor.

Rekabeti ortadan kaldırdığı gerekçesiyle bazı birimlerinin satılması yönünde baskı altında bulunan Google, nükleer enerji şirketi Kairos Power ile bir işbirliği anlaşması imzaladı.

Anlaşmaya göre Kairos Power, Google için küçük nükleer reaktörler geliştirecek. Kairos, Google için geliştireceği ilk mini nükleer üniteyi, 2030 yılına kadar tamamlayıp üretime geçirecek. Google için geliştirilecek nükleer üniteler, 2035 yılında 500 megawatt enerji üretim kapasitesine ulaşacak. 

Teknoloji devi google, nükleer kaynaklı enerjiyi yapay zeka operasyonlarının ortaya çıkaracağı elektrik ihtiyacının karşılanmasında kullanacak. Google, geçmişte başta güneş enerjisi olmak üzere yenilenebilir enerji kaynaklarına yönelik yatırımları ile dikkat çekiyordu. 

Geçtiğimiz ay bir diğer teknoloji devi, Microsoft da eski bir nükleer santrali (Three Mile Island) yeniden faaliyete geçirmek için tesisin sahibi Constellation ile anlaşmaya varmıştı. 20 yıl süreli anlaşmaya göre 835 MW gücündeki Three Mİle Island 2028 yılında tekrar faaliyete geçecek. Burada elde edilecek elektrik, Microsoft’un veri merkezleri ile yapay zeka operasyonlarının ortaya çıkardığı ihtiyacı karşılayacak.