Gönen: Yenilenebilir enerji Türkiye için gereklilik

Enerji Günlüğü (SolarTR 2016) - Ömer Halisdemir Üniversitesi Çevre Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Çağdaş Gönen, iklim değişikliğinin...

Enerji Günlüğü (SolarTR 2016) - Ömer Halisdemir Üniversitesi Çevre Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Çağdaş Gönen, iklim değişikliğinin yenilenebilir enerji yatırımlarını zorunlu kıldığını belirtti. 

Solar TR2016 Konferans’ının ikinci gününde ‘Solar ve yenilenebilir enerjiyi değerlendirme Çalışmalar2 başlıklı oturumda konuşan Ömer Halisdemir Üniversitesi Çevre Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Çağdaş Gönen, iklim değişikliğinin geldiği noktada, yenilenebilir enerji üretm merkezlerini yatırımdan ziyade gereklilik olarak değerlendirmek gerektiğini belirtti. 

İklim değişikliği ile birlikte enerji güvenliği ve enerjide dışa bağımlılık nedeniyle de yenilenebilir enerjinin önem kazandığına dikkat çeken Gönen, “Yenilenebilir enerjiye yaptığımız yatırım, kendi enerji bağımsızlığımızı satın almamız, enerji güvenliğimizi artırmamız demek. Enerji için dışarıya ödediğimiz paranın cebimizde kalması demek” dedi. 

SU VE YEMEK İÇİN SAVAŞLAR ÇOK DA UZAK DEĞİL

‘İklim değişikliği kapıda’ söyleminin geçmişte kaldığını, artık iklimin değiştiğini belirten Gönen, iklim değişikliğinin tarımsal verimliliği düşürdüğünü, hayvanların artık açlıktan ölmeye başladığını söylüyor. Önce su, sonra yemek için savaşların düşünüldüğü kadar uzak olmadığının altını çizen Gönen, yenilenebilir enerji yatırımlarının bu açıdan önem kazandığını belirtti ve “Normal koşullarda kreditörler ve yatırımcılar, karar alırken yatırımın geri dönüşünü dikkate alıyor. Oysa, yenilenebilir enerji kaynakları söz konusu olduğunda; açlık, susuzluk ve yok olma tehlikesini dikkate alırsanız, bunun mali bir karşılığı yok” diye konuştu. 

NİĞDE’DE GÜNEŞ PROJESİ

Niğde ilinin elektrik tüketimini güneş enerjisiyle karşılamak için ortaya çıkacak ihtiyaçları belirlemek üzere bir çalışma yaptıklarını anlatan Yrd. Doç. Dr. Çağdaş Gönen, şöyle devam etti: 

“Niğde küçük ve nüfus yoğunluğu küçük bir il. Türkiye’nin toplam elektrik tüketiminin binde 5’ini oluşturuyor. Güneşlenme süresi, yıllık ortalamaya bakıldığında günde 8 saat. Niğde’de arazilerin yüzde 66’sı güneş enerjisi için elverişli. Zaten Niğde’de hali hazırda 9 adet güneş enerjisi tesisi bulunuyor. Yaptığımız araştırma sonucunda Niğde’nin elektrik ihtiyacını karşılamak için, ildeki elverişli arazilerin sadece yüzde 3,4’üne güneş enerjisi tesisi kurmamızın yeterli olduğunu gördük. Yapılacak yatırım da 13,5 yılda geri dönüyor.” 

AR-GE YATIRIMI YAPMALIYIZ

Oturum Başkanı İzmir Ekonomi Üniversitesi Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mehmet Efe Biresselioğlu ise, yapılacak yatırımlarda satın alınan malzemelerin ithal olduğunu, ithalat açısından ülkeye bir getirisi olmayacağını belirterek “İşte bu nedenle hep altını çiziyorum. Türkiye olarak enerji kaynaklarımızı optimal kullanmalı ve yenilenebilir enerji teknolojilerine yetırım yapmalıyız. Diğer türlü enerji ithal etmesek bile enerji teknolojilerimiz konusunda dışa bağımlı hale geliriz. Bugün bile türbinler için sıraya giriliyor. Enerji güvenliğimiz açısından asıl olarak Ar-Ge yatırımı yapmamız gerekiyor” diye konuştu.

Özgür  GÖZLER – Enerji Günlüğü