Global Enerji Derneğinden yenilenebilirde finansman sorununa vurgu

Global Enerji Derneği Başkanı Murat Dilek, Türkiye’deki güneş ve rüzgar enerji proje stokunun hayata geçirilmesi için uygun koşullu finansmana erişimin sağlanması gerektiğini kaydetti. 

Enerji Günlüğü - Türkiye’nin 2035 yılında güneş enerjisinde 52,9 GW, rüzgar enerjisinde ise 29,6 GW düzeyinde kurulu güce ulaşma hedefi, enerji depolama entegreli elektrik üretim projeleri gibi yatırımların enerji mevzuatına girmesi sayesinde erişilebilir durumda. Global Enerji Derneği Başkanı Murat Dilek, bu olumlu tabloya karşın, bu projelerin hayata geçmesi önündeki en büyük sorunlardan birinin yatırımcıların finansmana ulaşma ve uygun koşullu finansman sağlaması olduğuna vurgu yaptı. 

“PROJE STOKUNUN ERİMESİ İÇİN FİNANSMAN MALİYETLERİ AZALMALI”

Dilek, çatısına kendi ihtiyacı için güneş enerjisi kurulumu yapmak isteyen bireysel yatırımcılardan, büyük sanayi kuruluşlarına ve kurumsal enerji yatırımcılarına kadar farklı ölçekteki yatırımcıların benzer sorunlar yaşadığına dikkat çekti.

Dilek, “Bu proje stoğunun hayata geçebilmesi için finansman maliyetlerini aşağı çekecek, ucuz finansman kaynaklarının Türkiye’ye girmesini mümkün kılacak adımların atılması ve her ölçekteki yatırımcılar için yeni finansman modelleri ve geliştirilmesi lazım. Örneğin Yeşil tahvil ihraçlarını yaygınlaştıracak ve bunların yenilenebilir enerji projelerine aktarılma oranını artıracak veya kitle fonlaması uygulamalarının yaygınlaştırılması gibi yenilikçi çözümlerin geliştirilmesi gerekiyor” ifadelerini kullandı.

“YAPILAMAYAN YATIRIMLAR CARİ AÇIK VE SINIRDA KARBON VERGİSİ OLARAK ÖNÜMÜZDE OLACAK”

Dilek aynı zamanda sıfır emisyonlu yenilenebilir enerji üretiminin Türkiye’nin elektrik şebekesindeki karbonsuz elektrik oranını artırarak sınırda karbon vergisi uygulamalarına karşın sanayicilerimiz üzerindeki ek maliyet yükünü hafiflettiğini kaydederek sözlerini şöyle sürdürdü:

“Ülke ekonomimiz için her ikisi de büyük önem taşıyan bu faydaları sağlayabilmemizin yolu, uygun koşullu finansmana erişimi kolaylaştırarak yüksek proje stoğunun hayata geçmesini ve sanayi sektörünün enerji yatırımlarını devreye almalarını hızlandırmaktır. Aksi takdirde bugün finansmana erişilemediği için yapılamayan yatırımlar yarın cari açık ve sınırda karbon vergisi olarak önümüzde olacak.”