Enerji Günlüğü - 2014 yılında dünya genelinde 38.7 GW güneş enerjisi kurulumu gerçekleştirildi.
Uluslararası Enerji Ajansı’na bağlı olarak kurulmuş olan Fotovoltaik Güç Sistemleri araştırma ve geliştirme grubu IEA-PVPS (Uluslararası Enerji Ajansı – Fotovoltaik Güç Sistemleri) biriminin yayınladığı 2014 Global PV Piyasaları Projeksiyonu Raporu'na göre, 2014 yılında dünya genelinde 38.7 GW güneş enerjisi kurulumu gerçekleştirilerek toplam 177 GW'a ulaşıldı.2013 yılında 37.6 GW kurulum yapılmıştı.
Henüz rapor edilmemiş kurulumlar da eklendiğinde 2014 yılında gerçekleştirilen güneş kurulumlarının 40 GW'a yakın olacağı tahmin ediliyor. Ulaşılan bu kapasite ile şu anda dünya elektriğinin yüzde 1'i güneşten üretiliyor.
Ayrıca 19 ülke yıllık elektrik ihtiyacının en az yüzde birini güneş enerjisinden karşılayacak kurulum kapasitesine sahip. Bu ülkelerin başını % 7.9 ile İtalya çekerken, % 7.6 ile Yunanistan ikinci, % 7 ile de Almanya üçüncü sırada yer alıyor.
ASYA GÜNEŞ KURULUMUNDA İLK SIRADA
2014 yılında dünya genelinde PV kurulumlarının % 60'ını gerçekleştiren Asya kıtası ilk sırada yer aldı. 2014 yılında Çin, hedefi olan 14 GW'ı yakalayamasa da 10.6 GW güneş enerjisi kapasitesi ile ilk sırada yer aldı. Japonya hızlı büyümeyle 9.7 GW kapasite ile ikinci, Amerika 6.2 GW kurulum kapasitesi ile üçüncü sırada yer aldı.
Bunların yanında Avustralya (0,9 GW), Kore(0,9 GW), Tayland ve Tayvan PV piyasalarını kuruyor. Malezya ve Filipinler gibi birçok ülke de önümüzdeki yıllarda hızlı bir gelişme potansiyeli işareti veriyor. Hindistan'ın kurulu PV kapasitesi ise 600 MW'ı aştı.
ORTA DOĞU
Geçtiğimiz yıl güneş enerjisi kurulumunda İsrail başı çekerken, Dubai'nin 200 MW'lık PV kurulumu yapacağını ilan etmesi bölgede bir diğer iddialı ülkeye işaret etti.
AVRUPA
Avrupa 2014 yılında bir önceki 2013 yılına göre en azından 4 GW daha az kurulum yaptı. 2011 yılında 22 GW güneş kurulumu yapan Avrupa 2014 yılında sadece 7 GW güneş kurulumu gerçekleştirdi. Ancak İngiltere, güneş kapasitesini 2.27 GW'a çıkararak ilk sırada yer aldı. Almanya ise piyasa daralması yaşayarak 1.9 GW kurulum gerçekleştirdi.Fransa yeniden 1 GW kapasiteye yükseldi. İtalya ise 400 MW gibi düşük bir düzeyde kalırken, Hollanda, İsviçre gibi orta boyutlu Avrupa piyasaları ilerleme kaydetti. Avusturya, Danimarka ve Romanya daralma yaşasa da makul düzeyi korudu. İspanya, Çek Cumhuriyeti, Belçika, Yunanistan ve Bulgaristan ya hiç, ya da sadece bir kaç MW kurulum yaptı.
AFRİKA
Güney Afrika 2014 yılında 1 GW'a yakın PV kurulumu ile Afrika'da başı çekti. Birçok ülkenin projelerini açıklamalarına rağmen bunların bir kısmı ertelendi, bir kısmı da henüz proje aşamasında.
Kuzey Afrika'da güneş piyasası büyümeyi sürdürerek 6.2 GW'a ulaştı. Kanada ve Meksika da aynı şekilde gelişmeyi sürdürdü. Şili 400 MW'a yakın kurulum gerçekleştirdi.
Raporda Türkiye'nin de gelişmekte olan piyasalar arasında olduğu ifade edildi.
Temel hedefi dünya ölçeğinde fotovoltaik yöntemle güneş enerjisinden elektrik enerjisi üretiminin sağlıklı bir şekilde yaygınlaşması için gerekli teknik, ekonomik ve sosyal bilgi paylaşımının ve uluslararası işbirliğinin sağlanması olan IEA-PVPS bünyesinde hâlihazırda 22 üye ülke bulunuyor. Ayrıca, Avrupa Fotovoltaik Sanayi Birliği (EPIA), Amerika Güneş Elektriği Birliği (SEPA), Amerika Güneş Enerjisi Sanayi Birliği (SEIA) ve Avrupa Komisyonu (EU) da IEA-PVPS’in üyesi kuruluşlar.
Sabiha KÖTEK