GE: Yenilenebilir yatırımı teşviksiz yürüyebilmeli

Enerji Günlüğü - GE Power & Water Yenilenebilir Enerji Satış Direktörü Pierre Viallefond, dünyada özellikle bazı ülkelerde yenilenebilir enerjiye...

Enerji Günlüğü - GE Power & Water Yenilenebilir Enerji Satış Direktörü Pierre Viallefond, dünyada özellikle bazı ülkelerde yenilenebilir enerjiye destek sağlanmasının doğru bir politika olmadığını söyledi. Viallefond, başlangıçta teşvik edilse de esas olanın bu yatırımların desteksiz ayakta kalabilmesi olduğunu savdu. Viallefond, Enerji Günlüğü'nün sorularını cevapladı.

Rüzgar enerjisi nereye gidiyor?

Sektör dünya genelinde gelişiyor. Avrupa'da ve özellikle de Türkiye'de istikrarlı bir büyüme sergiliyor. Pazardaki görünüm de iyi. Mesela, geçen yıl Türkiye'nin Fransa'dan daha fazla rüzgar enerjisi kurulumu gerçekleştirdiğini görmekten son derece mutluyuz. Ki Fransa, Avrupa piyasasının en iyi üç piyasasından biri.

Siz ne yapmak istiyorsunuz bu piyasada...

Türkiye düzenli ve sürekli gelişen bir piyasa olduğu için burada lider konumda olmak istiyoruz. Gelişimden son derece mutluyuz. Yaptıklarımızı daha da arttırmayı umuyoruz. http://enerjigunlugu.netBurada rüzgar iyi, altyapı iyi, talep iyi. Aynı zamanda Türkiye'nin 2023 yılına kadar oldukça iddialı bir yenilenebilir enerji hedefi var. Dolayısıyla Türkiye bizim için çok önemli. Burada başarılı olmak, müşterilerimizle değerleri paylaşmak için her zaman yapabileceğimizin en iyisini yapmak için çalışıyoruz.

Türkiye'ye özel geliştirilen türbinleriniz?

Büyük ihtimalle iki-üç ay içinde Türkiye'ye mükemmel uyan GE 2.75 - 120 türbin ürünümüzün tanıtımını yapacağız. Hizmet organizasyonunu yapacağız.500 MW kurulu gücümüz var ve ayrıca neredeyse 1000 MW kurulum aşamasında.Hizmet aynı zamanda GE için esas bir faaliyet alanı. Bu çalışmaları yürütüp geliştirmek istiyoruz.

Türkiye'deki bürokrasi ile aranız nasıl?

Bürokrasi sadece Türkiye'de değil, birçok yerde uğraştırıcı. Ama Türkiye'de iyileşme var. Size şu örneği verebilirim. Bazı ülkelerde başvuru yapmamız, izin almamız, projeye başlamamız ve geliştirmemiz 6-8 yılımızı alıyor. http://enerjigunlugu.net Türkiye'de bu üç yıl sürüyor. Bu konuda izin sürecini en fazla uzatan ülke İngiltere. Türkiye bu konuda iyi, bürokrasi yine bürokrasi ama en azından izin süreçleri kısa. Bunu kısa tutmak önemli çünkü uzun sürünce kullanacağınız yeni teknolojik ürünler etkinliğini yitiriyor. her şeye yeniden başlamak zorunda kalıyorsunuz. Zaman kaybı, para kaybı.

Yenilenebilir enerji desteklerine nasıl bakıyorsunuz?

Yenilenebilir enerjiye verilen teşvikler en azından bazı ülkeler açısından doğru bir çözüm değil. Başlangıç aşamasında belki iyi ama hedef, bir süre sonra bu yatırımların teşviksiz var olabilmeleri olmalı.

Türkiye’deki destekler nasıl?

Sanırım yeterli. Şöyle ki, örneğin Almanya'da teşvikler yüksek. Berlin, nükleer santrallerini kapatmak istiyor ve sadece kömürle enerji üretmek de istemiyorlar, ki günümüzde bu oldukça ekonomik. Ama bütün değerin işletici firmada toplanmasının anlamı yok, değer yayılmalı. Çünkü endüstri şekillenme aşamasında. Doğru dengeyi http://enerjigunlugu.net kurmak zorundalar. Ama Türkiye'de durum ilginç, size seçenek sunuyor. İster alım garantisi teşvikinden yararlanabilirsiniz isterseniz piyasaya da girebilirsiniz.

Yeni geliştirdiğiniz GE türbinlerinin özelliklerinden bahseder misiniz?

GE'nin tanıtımını henüz yapmadığı yeni rüzgar türbini GE 2.75 - 120 önceki modellere göre yüzde 5 daha fazla elektrik üretme iddiasında. 85-139 metre arasında değişen kule yüksekliği seçenekleriyle rüzgar yatırımlarının yeni lokasyonlara taşınmasına yardımcı olmayı hedefliyor. Opsiyonel çözümleri sayesinde rüzgar elektriğini tahmin edilebilir hale getiriyor. http://enerjigunlugu.net Ekim 2013'te tanıttığımız 3.2 model rüzgar türbinleri için Türkiye'deki 10 proje için temas halindeyiz. Görüşmelerimiz farklı düzeylerde ilerliyor ama bu türbinlere ilgi büyük. Bu yıl anlaşmaları tamamlamayı, seneye de kurulumlarının gerçekleşmesini bekliyoruz.

Sabiha KÖTEK