GE ile TÜBİTAK’tan Girişimcilere Büyük Destek

Enerji Günlüğü – General Electric, yerel inovasyonu destekleme stratejisine paralel olarak TÜBİTAK ile 1512B Girişimcilik Ortaklık protokolü imzaladı.General...

Enerji Günlüğü – General Electric, yerel inovasyonu destekleme stratejisine paralel olarak TÜBİTAK ile 1512B Girişimcilik Ortaklık protokolü imzaladı.

General Electric (GE) ve TÜBİTAK arasında imzalanan 1512B Girişimcilik Ortaklık protokolü ile Türkiye’de girişimcilerin, teknoloji ve yenilik odaklı iş fikirlerinin, fikir aşamasından pazara kadar olan faaliyetlerin desteklenmesi amaçlanıyor.

Girişimcilik Ortaklık Programı ile Türkiye’de girişimcilerin, teknoloji ve yenilik odaklı iş fikirlerini, katma değer ve nitelikli istihdam yaratma potansiyeli yüksek teşebbüslere dönüştürebilmeleri için, fikir aşamasından pazara kadar olan faaliyetlerin desteklenmesi amaçlanıyor. Böylece nitelikli girişimciliğin özendirilmesi ve uluslararası rekabet gücü olan, yenilikçi, teknoloji düzeyi yüksek ürün ve hizmetleri geliştirebilen başlangıç firmalarının oluşturulması sağlanacak.

Geçen yıl Tübitak’la birlikte düzenlenen GE İnovasyon Yarışması’nın ardından, bu yıl inovasyonu ve yeni fikirleri desteklemeye yönelik olarak Tübitak ile Girişimcilik Ortaklık protokolü imzaladıklarını söyleyen GE Türkiye Başkanı ve CEO’su Canan Özsoy, “Türkiye’nin gelişmesi, rekabet gücünü artırması ve ilerlemesi için inovasyon büyük önem taşımaktadır. GE Türkiye olarak biz de bu ihtiyacın farkındalığı ile ülkemizde yerel inovasyon kültürünü desteklemek ve geliştirmek amacıyla işbirlikleri yapmaya devam edeceğiz” dedi.

TÜBİTAK TEYDEB STAP Müdürü Dr. Sinan Tandoğan, ”1512 Girişimcilik Aşamalı Destek Programı ile iş fikri olan ancak hayallerini gerçeğe dönüştürebilecek desteği bulamayan girişimci adaylarına 2012 yılından bu yana önemli fırsatlar sunuyor. İş fikirlerinin ticarileşmesi için girişimcilik eğitimleri, iş rehberi ve 100 bin TL sermaye desteği veriyor. TÜBİTAK, girişimcilik eko sistemini geliştirilmesi amacıyla yeni bir adım attı ve kamu özel sektör işbirliğine örnek olacak 1512B Çağrı Ortaklığı yaklaşımını uygulamaya koydu. Toplanan ortaklık önerileri kapsamında GE ‘nin de arasında bulunduğu 11 şirket 2014 Çağrı Ortağı olarak seçildi ve protokol imzalandı. Böylece GE gibi özel sektörün önde gelen kuruluşları, TÜBİTAK’ın desteklerinin yanı sıra girişimcilere ek destek, rehberlik ve fayda sağlayacak “dedi.

Nisan-Mayıs aylarında açılan ortaklı çağrı kapsamında girişimcilerden 1300’e yakın iş fikri başvurusu alındı. Başvurular, bağımsız uzman panellerde değerlendirilecek. Kazananların hazırladıkları 2. Aşama iş planı değerlendirmeleri ise çağrı ortağı firmalarla birlikte gerçekleştirilecek.

ÇEKİRDEK SERMAYE GE’DEN

GE Türkiye, 1512B Girişimcilik Ortaklık Programı kapsamında yeni iş fikirlerinin ve teknolojilerin hayata geçmesine katkıda bulunacak ve finansal destek sağlayacak. GE Türkiye, bu kapsamda en az 3 girişimciye 10 biner TL çekirdek sermaye desteği verecek. Ayrıca bir yıl boyunca ofis alanı ya da 500 tl kira yardımında bulunacak ve teknik uzman desteği ile iş geliştirme desteği verecek.

Girişimciler aynı zamanda, vizyonlarını geliştirme hedefi ile masrafları GE tarafından karşılanmak üzere GE Küresel Araştırma Merkezleri’nden birini bir hafta süreyle ziyaret etme hakkı kazanacak. GE, ticarileşme olanağı bulunan fikirlerin deneme ve saha testlerine de destek olacak.

GE, programa katılan girişimcilerden, sağlık ve enerji olmak üzere iki konu başlığında fikir üretmelerini bekliyor. Bunlardan ilki, Türkiye’de yaygın olan bir hastalık, örneğin bir kanser türü için tetkik ve tedaviyi hızlandıran teknoloji ve iş modeli çözümleri bekleniyor. Sunulan teknolojiyi ve iş modelini kullanacak müşterinin kim olduğu ve buna ilişkin hasta sayısı, piyasa büyüklüğünü gibi pazar analizlerinin de belirtilmesi gerekiyor. Fikir sahipleri sundukları çözümün, bugün kullanılan çözümlerden farkını, yaratacağı iyi sonuçları ve nasıl yaygın hale getirilebileceğini de açıklayacaklar.

Enerji başlığı altında ise Türkiye’nin enerji üretim, depolama ve tüketiminde verimliliği artırıcı yeni teknolojiler sunulması isteniyor.Benzeri görülmemiş yenilikçi elektrik üretimi ve/veya depolama projesi önermeleri istenen girişimcilerden, GE’nin var olan elektrik üretim ve/veya depolama teknolojilerini Türkiye şartları için daha uygun hale getirecek, verilerin birleştirilmesini ve daha hızlı yaratılmasını sağlayacak çözümler sunmaları isteniyor. Bu kategoride de sunulan teknolojiyi ve iş modelini kullanacak müşterinin kim olduğu ve buna ilişkin hasta sayısı, piyasa büyüklüğünü gibi pazar analizlerinin belirtilmesi gerekiyor.

Geçen yıl yapılan İnovasyon Yarışması’nın ardından bu yıl da gençlere yönelik Genç Başarı İnovasyon Kampını düzenleyen GE Türkiye, 2015 yılında da İnovasyon Merkezi’ni açmaya hazırlanıyor.