Enerji Günlüğü – Gazprom, son yıllarda bir gerekçe göstermeksizin Türkmenistan'dan satın aldığı doğalgaz miktarını azaltmaya başladı.
Türkmenistan Petrol ve Gaz Enstitüsü uzmanı Baymamed Pirniyazov konuyla ilgili Türkmenistan Petrolgaz ve Mineral Kaynakları Bakanlığı'nın resmi internet sitesinde yayınladığı açıklamasında, Rus tarafının hiçbir gerekçe göstermeden doğalgaz miktarını azaltma yoluna başvurduğunu kaydetti.
Uzun yıllardan beri Türkmenistan doğalgazının en önemli ithalatçılardan olan Rus doğalgaz tekeli Gazprom şirketi, 2015 yılından itibaren Rus Gazprom, Türkmen doğalgazının alımını 11 milyar metreküpten 4 milyar metreküpe kadar düşürdü.
2010 YILINDA SEVKİYAT 11 MİLYAR METREKÜPE İNDİ
Pirniyazov, Rusya ile Türkmenistan arasında 10 Nisan 2003 tarihinde uzun vadeli doğalgaz anlaşmasının imzalandığını ve bu anlaşma süresinin 31 Aralık 20208 yılına kadar devam ettiğini belirterek, bu anlaşma kapsamında her sene Rusya'ya 70 ila 80 milyar metreküp Türkmen gazının sevk edilmesinin öngörüldüğünü ifade etti.
2004 ve 2009 yılları arasında her sene Rusya'ya 40 ila 50 milyar metreküp Türkmen gazının Rusya'ya Özbekistan-Kazakistan üzerinden geçen boru hattıyla ulaştığını ve boru hattındaki patlama nedeniyle Rusya'ya doğalgazın 2010’a kadar bir yıl durdurulduğunu belirten Pirniyazov, 2010 yılında Rusya'ya doğalgaz sevkiyatının tekrar başlatıldığını, ancak miktarın 11 milyar metreküpe indirildiğini ifade etti.
GAZPROM ANLAŞMALARI UYGULAMADI
Pirniyazov, Rus Gazprom şirketi ile Türkmenistan'da bir dizi yatırım projelerine yönelik anlaşmaların da imzalandığını ve bu çerçevede Hazar Denizi'nin kıyısından geçecek doğalgaz boru hattı ve Türkmenistan genelindeki Doğu-Batı hattının inşa edilmesinin hedeflendiğini söyledi. Ancak, Rus şirketinin mutabık kalınan anlaşmaları uygulamaması sonucunda Hazar'ın kıyısından geçecek hattın yapımının durduğunu ve Doğu-Batı hattını ise Türkmen tarafının kendi gücüyle inşa etmekte olduğunun altını çizen Pirniyazov, dev Rus şirketinin periyodik olarak çeşitli düzeydeki anlaşmaları ihlal etmesi sonucunda bu şirket ile ilgili olumsuz düşüncelerin oluştuğuna değindi.
Dünyanın en büyük 4. doğalgaz ülkesi Türkmenistan, enerji kaynaklarının dünya pazarlarına ulaşmasını çeşitlendirmek için yoğun çaba gösteriyor.