Biz yıllardır BOTAŞ’ın bölünüp faaliyetlerine ayrıştırılmasını tartışadururken, sonunda Gazprom da bölünmenin eşiğine geldi. Avrupa Birliği üçüncü gaz direktifinin öngördüğü, Avrupa ile doğalgaz ticaretinde bulunan şirketlerin faaliyetlerinin ayrıştırılması zorunluluğuna direnip, Gazprom’un, üretim, iletim ve dağıtım olarak bölünmesine karşı çıktığını Ekim 2012’de basın toplantısında açıklayan Putin, dünyadaki rekabet baskıları, konvansiyonel olmayan yöntemlerle üretilen doğalgaz arz baskıları sonucunda geri adım attı. Putin`in, Gazprom’un üretim ve iletim olarak ikiye bölünmesine yeşil ışık yaktığı anlaşılıyor. Kommersant-Vlast gazetesindeki habere göre iki ile beş yıl içerisinde Gazprom’un iki farklı iş segmentine bölüneceği öngörülüyor. İletim şirketinin tümüyle bağımsız bir yapıya kavuşacağı Birinci Başbakan Yardımcısı Arkady Dvorkovich tarafından açıklandı.
Öte yandan Lübnan, açmış olduğu ihalede ön yeterlilik alan şirketleri açıkladı. Toplam 12 operatör, 38 tane de operatör olmayan şirketin açıkladığı ve başvuruda bulunmayan BP’nin dışında beş kız kardeş ile Petrobras, Anadarko, Repsol, Maersk, Rosneft, Novatek, Thai şirketi PTT ve TPAO’nun önyeterlilik listesine girdiği gözlendi.
Dünyada ayı piyasalarına girilen petrolle birlikte mevsimsel nedenlerle LNG piyasalarında da fiyatlarda gevşemeler oluşmaya başladı. Nijerya LNG ise sonunda mücbir sebep durumunu ortadan kaldırarak gaz arzına başladı. Angola LNG de ilk kargoyu Haziran sonunda Portekiz’e göndermeye hazırlanıyor.
Bu arada Japonya’da Haziran kargoları 15 dolar’ın altını gördü. Navlun fiyatlarında da gevşemeler görülmeye başlandı. Doğu Akdeniz havzasında ise talebin düşmesiyle birlikte Haziran fiyatları 11-11.5 dolar aralığında seyrediyor.