Gazprom, 2011 performansının uzağında

Enerji Günlüğü - Rus enerji devi Gazprom, 2012 yılına dünyanın en karlı şirketi olarak girmişti; şirketin 2011’deki net kârı 44,5 milyar dolar olmuştu....

Enerji Günlüğü - Rus enerji devi Gazprom, 2012 yılına dünyanın en karlı şirketi olarak girmişti; şirketin 2011’deki net kârı 44,5 milyar dolar olmuştu. Ancak 2012’de yıl boyunca şirket, darbe üzerine darbe aldı. Uzmanlar, ABD’de yaşanan "şist gaz devriminin" Gazprom’un refahını bozduğu düşüncesinde birleşiyor. Raporlara göre ucuz şist gazın üretimindeki artış ve Avrupa’ya ihraç etmek üzere gitgide kurulan yeni sıvılaştırma fabrikaları, karın yüzde 75’ini ihracattan sağlayan Gazprom için ciddi bir tehdit oluşturuyor. Ekonomik Kalkınma Bakanlığının değerlendirmesine göre 2016 yılında Avrupa’ya gaz satışlarında Rus gaz şirketi sorun yaşamaya başlayacak.
Bu arada Avrupa Komisyonu, gaz piyasasını paylaştığı, serbest sevkiyatları sınırladığı ve haksız fiyat politikası yürüttüğü gerekçesiyle Gazprom’a karşı soruşturma başlattı. Süreç sonucunda Rus enerji devi 10 milyar dolar ceza ödemek durumunda kalabilir. Gazporm’un ayrıca Fransız Total ve Norveçli Statoil şirketleriyle Rusya’nın kuzeyindeki Ştokman sahasının geliştirilmesine ilişkin ortak planları da bozuldu. İç piyasada da şirket müşterilerini rakiplerine kaptırmaya devam ediyor.
Sonuçta 2012’nin ilk yarısında Gazprom’un net karı bir önceki döneme göre yüzde 33 düştü; uzmanlar şirketin yıllık raporundan daha iyi sonuç beklemiyor.