Gazda indirim cemreye kaldı

Mehmet KARA

Bu kış, havaların soğumaya başladığı günlerde, yani geçtiğimiz Kasım ayında, doğalgaz fiyatlarıyla ilgili bir öneride bulunmuştuk.

Özetle, doğalgaz ithalat fiyatlarının petrole paralel şekilde hızla aşağıya düşmesinin, Türkiye’ye içerideki doğalgaz fiyatlarını indirmek için müthiş bir fırsat sunduğunu yazmıştık.

İki hafta üst üste aynı konu üzerinde durmuştuk. Ayrıntılara şu linklerden ulaşabilirsiniz.
1) http://enerjigunlugu.net/dogalgaz-indiriminin-tam-vaktidir_15890.html
2) http://enerjigunlugu.net/dogalgaz-indiriminin-tam-vaktidir-2_16020.html

O yazılarda da söyledik. Doğalgaz fiyatlarının indirilmesi hem vatandaşın faturasını aşağıya çekecek hem de enflasyonu kalıcı şekilde düşürmek için bir fırsat.

Aradan iki buçuk aya yakın zaman geçti. Petrol fiyatları düşmeye devam etti, varili 30 doların altına geriledi. Dolayısıyla Türkiye’nin doğalgaz ithalat fiyatları da aşağıya inmeyi sürdürdü.

Ancak tüm bunlara rağmen henüz doğalgaz satış fiyatında indirime gidilmedi. Ama arada iyi bir haber geldi. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak indirim için hazırlıklara başlandığını açıkladı.

Beklerdik ki, ayda bir belirlenen doğalgaz satış fiyat tarifeleri Ocak ayı sonunda değişsin ve hiç olmazsa cüce ay Şubat’ta vatandaş ucuza ısınsın… Ama olmadı. Bir sonraki ayı bekleyeceğiz.

Mart ayı vatandaşın ısınma ihtiyacının azaldığı bir dönem. Bu da demek oluyor ki, vatandaş, EPDK’nın Şubat ayı için almadığı ya da alamadığı doğalgazda indirim kararının yerine Şubat ayında peşpeşe düşecek üç cemrenin havaları ısıtmasıyla teselli bulmaya çalışacak.

Yani doğalgaz fiyatları ucuzlamasa da vatandaşın faturası doğanın desteğiyle düşecek.

Yine de Mart ayında bile olsa, doğalgaz fiyat tarifelerinde yapılacak indirim hem konutlarda gaz tüketen vatandaşı hem de üretim ve ticaretle uğraşan büyük ölçekli gaz tüketicilerini rahatlatacak.

Bir kez daha yineleyelim, nasıl ki pahalı doğalgazın maliyetine bütün ülke olarak katlandıysak, düşük fiyatların nimetlerinden de bir an önce yararlanmaya bakalım.

Burada sadece Rusya’dan gaz getiren özel sektör gaz ithalatçılarının durumu da ilginç, hatırlatalım. Dünyada gaz fiyatları düştükçe bu şirketlerin kar marjları yukarı çıkıyor. Yurt içinde gaz tarifeleri düşürülürse bu çarpıklık da ortadan tam kalkmasa bile azalacaktır. Hatta Rusya’nın bu şirketlere uyguladığı yüzde 10.25’lik indirimi geri aldığını duyurması da indirim imkanını ortadan kaldırmıyor.

Bu arada İran doğalgazında tahkim süreci de Türkiye lehine sonuçlandı. Rusya Türkiye arasındaki tahkim süreci ise devam ediyor. Büyük olasılıkla oradan da olumlu sonuç çıkacaktır ama süreç uzun.

Sonuç itibariyle Türkiye’nin elinde doğalgaz fiyatını indirmek için çok güzel bir fırsat varken bunu yapması gerekiyor. Hem tüketimin azaldığı yaz ayları geldiği için indirim oranını daha yüksek de tutabilir BOTAŞ.

Hem bu pası gole çevirmek ülke ekonomisinin bütününe de kazandıracaktır. Merkez Bankası’na faizleri düşür deyip duracağımıza enflasyonu aşağıya çekecek böylesi bir adımı atmak daha akıllıca değil mi?

...