G7 ülkeleri kömür kapasitelerini azaltacak

G7 ülkelerinde, 118 GW’lık kömür kurulu gücünün 2030 yılından önce kullanımdan kaldırılması planlanıyor.

Enerji Günlüğü - G7 ülkelerinde, 118 GW’lık kömür kurulu gücünün 2030 yılından önce kullanımdan kaldırılması planlanıyor.

G7 liderlerinin son kez bir araya geldiği dün, enerji sektöründeki önemli düşünce kuruluşlarından olan E3G beşinci kez bu ülkelerin elektrik üretiminde kömür kullanımının azaltılmasında ne kadar yol aldıklarını değerlendiren kömür karnesini yayınladı. Bu yılın karnesi özel sektörün iklim değişikliğiyle mücadelede yavaş kaldığını belirtirken, G7 ülkelerinin ekonomilerini kömürden arındırmada gelişme kaydettiğine dikkat çekiyor. G7 genelinde, mevcut işletme kapasitesinin %31'ine denk gelen 118 GW’lık kurulu gücün 2030 yılından önce kullanımdan kaldırılması planlanıyor. Eylül 2018’den bu yana tamamlanan ya da planlanan kömürden çıkış planları %22 artış göstererek 264 GW’a ulaştı.

Kanada, İngiltere ve Almanya geçtiğimiz yıla göre iklim değişikliğiyle mücadele konusunda performanslarını geliştirirken, Japonya geçtiğimiz yıllarda olduğu gibi son sırayı aldı. Japonya’nın düşük performansının temel nedeni, yurt içinde ve yurtdışında yeni kömür santrali yatırımlarına devam eden tek G7 ülkesi olması.

KÖMÜR SANTRALLERİ İPTAL EDİLİYOR

G7 kömür karnesinin beş yıllık geçmişindeki temel eğilim, Japonya dışındaki G7 ülkelerinin yeni kömürlü termik santrallerinin iptali ya da mevcut olanların kullanımının sonlandırılması oldu. Bugün, 2019 yılında, Japonya’da bile, planlanan enerji santrallerinin iptalinde artış yaşandığını ve proje stoğunda yalnızca 4,5 GW kurulu güçte kömürlü termik santralin kaldığını görüyoruz.

KÖMÜR FİNANSMANI SONLANIYOR

G7 karnesinin beş yıllık geçmişindeki en zayıf eylem alanı, kamu finansmanı ve ticari finansman konusundaki değerlendirmelerde görüldü. Ancak, önümüzdeki dönemde dönüştürücü potansiyele sahip, en hızlı ve en etkin ilerleme sağlanabilecek alan kömür finansmanı olarak ortaya konuyor. G7’nin bu yılki beşinci karnesi, G7 ülkelerinin yurt dışına sağladığı kömür finansmanını değerlendiriyor.

Kamu finansmanı, temelde ihracat kredisi ve kalkınma finansmanı politikalarının sıkılaştırılması sebebiyle, beş yıllık karnede devamlı olarak iyileşme gösterdi. Özel sektörün performansının değerlendirildiği kategori, en az ilerleme kaydedilen ve her yıl gelişmelerin azaldığı kategori oldu. Almanya, Japonya, Fransa ve İngiltere’de finans sektörü paydaşları olumlu gelişmeler gösterdi.