G7 liderleri Rus gazına tavan fiyatı değerlendiriyor

G7 liderleri, belirli bir fiyatın üzerinde satılan Rus petrolünün taşınmasına yasak getirilmesi üzerinde çalışacaklar.

Enerji Günlüğü - G7 Liderler Zirvesi’nde tavan fiyat uygulamasının Rus doğal gazını da kapsayacak biçimde genişletilmesi görüşüldü.

G7 Liderler Zirvesi, Madrid’deki NATO Zirvesi’nin hemen öncesinde Almanya’nın Bavyera eyaletindeki Elmau Sarayı’nda 26-28 Haziran tarihlerinde gerçekleştirildi. Zirve sonrasında yayınlanan sonuç bildirisinde, Rusya’nın Ukrayna’yı işgali sonucu artan fiyatları dengelemek ve enerji güvenliğini sağlamak amacıyla daha hızlı adımların atılacağı belirtildi. Atılacak adımlar arasında Rusya’ya olan bağımlılığın azaltılması, tavan fiyat uygulamaları da dahil, ilave yöntemleri araştırılarak uygulanması ve geçici ve istisnai olarak doğal gaz yatırımlarını kamu bütçelerinden desteklenmesi konuları öne çıktı.

RUSYA’NIN ENERJİ GELİRİNİN KISITLANMASINA ÇALIŞILIYOR

Zirvede, belirli bir fiyatın üzerinde satılan Rus petrolünün taşınmasına yasak getirilmesi gündeme alındı. Söz konusu tavan fiyat uygulamasının, şu aşamada hâlâ çalışma gerektirdiği, bu nedenle konuya dair gerekli araştırma ve görüşmelerin sürdürüleceği belirtildi. Ayrıca bu uygulamanın Rus doğal gazını da içerecek şekilde genişletilmesi de gündemde.

Söz konusu uygulama ile Rusya’nın bu gelirinin kısıtlanması planlanıyor. Yaptırımlar sonrasında Rusya’nın petrol üretimi ve ihracatı düşüş gösterse de Rusya‘nın gelirlerinde artış söz konusu. Bunda artan fiyatlar kadar Hindistan ve Çin’in ülkeden petrol alımları da etkili. 

YENİ ENERJİ GEÇİŞİ ORTAKLIĞI ANLAŞMASI ÇALIŞMALARI HIZLANDIRILACAK

G7 Zirvesinde ayrıca küresel yatırım açığını kapatmak amacıyla, Küresel Altyapı ve Yatırım Ortaklığı aracılığıyla gelecek 5 yılda 600 milyar dolar finansman sağlanması konusunda da anlaşma sağlandı. Bu kapsamda G7 ülkeleri Endonezya, Hindistan, Senegal, Vietnam ve Güney Afrika ile birlikte Yeni Enerji Geçişi Ortaklığı anlaşması için işbirliğini hızlandıracaklar.

İKLİM HEDEFLERİNDEN ÖDÜN VERİLMEYECEK

G7 ülkeleri ayrıca enerji krizi ile dünya genelinde fosil yakıtlara yeniden bir yönelime dikkat çekerek, iklim hedeflerinden ödün verilmeyeceğini açıkladı. Bu yılın sonuna kadar “İklim Kulübü” kurmak için çalışılacağı, 2030’a kadar ulaşımda, 2035’e kadar ise enerji sektöründe yüksek oranda karbondan arınma hedeflendiği belirtildi. Kömürden aşamalı çıkış için somut adımların atılacağı sözü verildi.

KREMLİN’DEN TEPKİ

Kremlin’den yapılan açıklamada ise tavan fiyat uygulamasının doğal gazı da kapsayacak biçimde genişletilmesi durumunda, Gazprom’un teslimat kontratlarını revize edeceği bildirildi.

Almanya, Amerika Birleşik Devletleri (ABD), Birleşik Krallık, Fransa, İtalya, Japonya ve Kanada G7 üyesi ülkeler arasında yer alıyor. Avrupa Birliği (AB) de 1981’den bu yana tüm üst düzey G7 etkinliklerinde bulunuyor.