G. Doğu ve Trakya’da 13 trilyon metreküp şeyl gazı rezervi

Enerji Günlüğü - Türkiye Petrol Jeologları Derneği (TPJD) üyesi Jeolog Ümit Işık, Güneydoğu Anadolu Bölgesi ve Trakya bölgesinde şeyl gazı...

Enerji Günlüğü - Türkiye Petrol Jeologları Derneği (TPJD) üyesi Jeolog Ümit Işık, Güneydoğu Anadolu Bölgesi ve Trakya bölgesinde şeyl gazı rezervinin 13 trilyon metreküp olduğunu bildirdi.

Işık, yaptığı yazılı açıklamada, Türkiye’nin “Şeyl gazı” konusunda şanslı bir ülke olduğunu ifade ederek 13 trilyon metreküp gaz rezervinin üretilebilir miktarının ise ABD’deki kurtarım oranları dikkate alınarak hesaplama yapıldığında 1.8 trilyon metreküp olduğunun tahmin edildiğini belirtti.


KAYAGAZI POTANSİYELİ YABANCI ŞİRKETLERİN İŞTAHINI KABARTIYOR

Türkiye’de bu ilk çalışmanın geçen yıl TPAO ve Shell tarafından Silvan-Diyarbakır karayoluna yakın bir alanda ‘Sarıbuğday-1′ kuyusunda başlatıldığına dikkat çeken Işık, kaya gazı potansiyelinin yabancı şirketlerin iştahını kabarttığını kaydetti. Işık, açıklamasında şu görüşlere yer verdi: 

“Bu nedenle ülkemizin bu gaz konusunda sondaj çalışmalarına daha fazla ağırlık vermesi gerekiyor. Yeni yeni gelişen bir sektör olduğu için şuan yurt dışına teknolojik anlamda bağımlıyız.

BU TEKNİK HIZLI BİR ŞEKİLDE ÖĞRENİLMELİ

Bu tekniğin ülkemiz tarafından da hızlı bir şekilde öğrenilip, ihracatçı konumda olmasak bile kendi gaz ihtiyacını karşılayabilecek konumda olmamız gerekiyor. Kaya gazı, küçük taneli tortul kayaçların gözeneklerinde yer alan petrol veya doğalgazı tanımlıyor. Kaya gazı ile doğalgazın kökeni aynıdır, yalnızca üretim ve sondaj teknikleri birbirinden farklıdır. Dünya enerji şirketleri petrol ve doğalgaza alternatif olarak kaya gazı üretmeyi planlıyor. ABD gaz ihtiyacının 3′te ikisini 2035 yılına kadar kullanmayı hedefliyor. ABD’nin en büyük hedefi kaya gazı konusunda ihracatçı konumda olmaktır. 2010 yılı içerisinde dünyada kaya gazı amaçlı açılan 15 bin 467 kuyunun sadece 10 binde 5′i ABD dışında açılmıştır. Dolayısıyla bu rakamlar ABD dışındaki ülkelerin bu gazın üretim teknolojisini yeni yeni öğrendiğini gösteriyor.”