Fransa EDF’nin tüm kontrolünü almak istiyor

Fransa’da hükümet, elektrik dağıtım şirketi EDF’yi bütünüyle kamulaştıracaklarını duyurdu.

Enerji Günlüğü - Fransa Başbakanı Borne, elektrik dağıtım şirketi EDF’yi bütünüyle kamulaştıracaklarını ve devletin enerjideki kontrolünü arttıracaklarını duyurdu.

Fransa Başbakanı Elisabeth Borne, %84 oranında Fransa devletine ait olan elektrik dağıtım şirketi Électricité de France SA’yı (EDF), bütünüyle kamulaştırma kararı aldıklarını söyledi. 

Başbakan Borne, Avrupa’da artık görünür hale gelen ve giderek büyüyen enerji kriziyle mücadele ederken, EDF’nin yeniden yapılandırılmasının kaçınılmaz gereklilik olduğunu kaydetti. Elisabeth Borne, Ukrayna’daki savaş nedeniyle devasa sorunlarla karşı karşıya kalacaklarını; devletin enerji alanındaki egemenliğinin arttırılmasını hedeflediklerini ve EDF üzerinde de kontrolü ele alacaklarını sözlerine ekledi. 

KAMULAŞTIRMA MALİYETİ 5 MİLYAR EURO
%84’ü Fransa Devletine ait olan EDF, son yıllarda büyük borç yükü altında kalmasıyla eleştirilerin hedefindeydi. Perakendede yapılan sübvansiyonlar ve üretimdeki kayıplarla EDF’nin borç yükünün 2022’de 60 milyar euronun üzerine çıkması bekleniyor. Avrupa'daki en büyük enerji kuruluşlarından biri olan şirket, ülkenin nükleer politikalarının da merkezinde konumlanıyor. Açıklamanın ardından EDF hisseleri, yaklaşık %15 oranında değer kazanarak 9 euro seviyesine yaklaştı.

Güncel piyasa şartları altında EDF’nin devlete ait olmayan %16’lık paylarının kamulaştırılması için Fransa Devleti’nin yaklaşık 5 milyar Euro ödemesi gerekecek. 

FRANSA NÜKLEERE Mİ YÖNELECEK?
Bu gelişme, Fransa’da yeni nükleer yatırımlarının gündeme geleceğinin habercisi olabilir. Öte yandan korozyon ve eskime nedeniyle kapatılan ve EDF’nin borç yükünde önemli paya sahip eski nükleer reaktörler de yeniden ilgi görebilir. Ülkede aktif durumdaki nükleer tesisler de üretime sık sık ara vermek zorunda kalıyor ve Rus gazı arzındaki risklerin başladığı bir dönemde can sıkıcı kesintilere neden oluyor. 

ALMANYA DA MAYIS AYINDA BENZER ADIMLAR ATTI
Mayıs 2022’de Almanya’da da benzer bir gelişme yaşanmış; Alman parlamentosu, enerjide arz güvenliği için devletin bir enerji şirketinin kontrolünü geçici olarak üstlenmesine olanak tanıyan 1975 tarihli Enerji Güvenliği Yasası’nı güncelleyen değişiklikler yapmıştı.