Enerji Günlüğü - Fosil yakıt kullanımından kaynaklanan hava kirliliğinin dünya çapında 5 ölümden 1'inden sorumlu olduğu kaydedildi.
Birmingham Üniversitesi, Leicester Üniversitesi ve University College London iş birliğiyle Harvard Üniversitesi’nde yürütülen yeni bir araştırma, petrol, doğal gaz, kömür gibi fosil yakıt kullanımından kaynaklanan hava kirliliğinin dünya çapında 5 ölümden 1'inden sorumlu olduğunu ortaya koydu. Environmental Research dergisinde yayınlanan çalışma, her yıl kömür ve dizel gibi fosil yakıtların yanmasından kaynaklanan hava kirliliği nedeniyle 2018 yılında 8,7 milyon insanın yaşamını yitirdiğini tespit ediyor.
Fosil yakıt kullanımının sonlandırılmasının aciliyetini vurgulayan araştırma, aynı zamanda bu yakıtların kullanımından kaynaklanan doğrudan zararlara karşı yasal süreçlerin ve davaların yolunun da açılabileceğini ortaya koyuyor.
FOSİL YAKIT KAYNAKLI ÖLÜMLER DÜŞÜNÜLENİN İKİ KATI
Fosil yakıt emisyonu kaynaklı ölümler, önceden düşünülenden daha fazla. Bu araştırma, hava kirliliğinin neden olduğu hesaplanan ölüm sayısını, büyük ölçüde yükseltiyor. Dünya çapında ölüm nedenleri hakkında en büyük ve kapsamlı araştırma olan Küresel Hastalık Yükü’nün (Global Burden of Disease) son çalışmasında hava ile taşınan partikül madde (orman yangınları ve tarımda denetimli yakmadan kaynaklanan toz ve duman dahil) nedeniyle gerçekleşen ölüm sayısı değeri 4,2 milyon idi.
Aradaki iki kat farkın nedeni yakın zamana kadar hangi boy partikül madde kirliliğinin doğrudan fosil yakıtlara ve buna bağlı ölümlere atfedilebileceğini belirlemenin oldukça zor olması. Ancak araştırma ve modelleme alanlarında kat edilen ilerlemeler, bugün bilim adamlarının fosil yakıt kaynaklı kirliliğin oranını tam olarak belirlemesini mümkün kılıyor.
EN YÜKSEK ÖLÜM ORANI ÇİN VE HİNDİSTAN’DA
Her ülke fosil yakıt kaynaklı hava kirliliğinden mustarip; ancak araştırmacılar, fosil yakıt kullanımı kaynaklı hava kirliliğinin en yüksek ölüm oranlarına sebep olduğu ülkeler olarak Çin ve Hindistan'ı tespit etti.
Araştırmaya göre fosil yakıt kaynaklı hava kirliliğinin en yoğun olduğu Kuzey Amerika’nın doğusu, Avrupa ve Güneydoğu Asya gibi bölgeler, en yüksek ölüm oranlarına sahip.