Fosil yakıt zengini Kazakistan yenilenebilire yöneliyor

Fosil yakıt rezervleri açısından zengin ülkelerden biri olan Kazakistan’da yenilenebilir kaynaklara dayalı yatırımlar hızla artıyor. 

Enerji günlüğü - Fosil yakıt rezervleri açısından zengin ülkelerden biri olan Kazakistan’da yenilenebilir kaynaklara dayalı yatırımlar hızla artıyor. 

Kyoto Protokolü’nün getirdiği yükümlülükleri kapsamında karbon emisyon oranını, 2050 yılına kadar %25 oranında azaltmayı hedefleyen Kazakistan’da yenilenebilir enerji kaynaklarına dayanan yatırımlar hızla artıyor. 

İtalyan Eni Grup ve General Electric ile Kazak şirketi Invest’in Aktobe bölgesinde kurduğu 90 milyon dolarlık ilk Rüzgar Enerjisi santrali, faaliyete geçti. 48MW’lık santral yılda 200GW üretim kapasitesine sahip. 

Karaganda bölgesinde 2019’un Aralık ayında faaliyete geçen 10MW’lık güneş enerjisi santrali de yenilenebilir segmentindeki önemli yatırımlardan biri oldu. Tesis 20 hektarlık alan üzerinde kuruldu ve 30 bin adet güneş paneli ile oluşturuldu. Tesiste 14 milyon kW elektrik üretimi yapılacak. 

Kazakistan’ın yenilenebilir enerji tesislerindeki kapasitesi, 90 tesiste 1050MW düzeyine ulaştı. Kazakistan’da 2020 yılında enerji üretiminin yaklaşık %3’ü yenilenebilir enerji kaynaklarına dayalı tesislerden sağlanıyor. Ülkede 2030’da bu oranın %30’lara çıkarılması; 2050’de ise %50 seviyelerine yükseltilmesi hedefleniyor. .