Fındıklı: TPAO, THY modeli ile küresel oyuncu olacak

Enerji Günlüğü - TBMM Sanayi, Ticaret, Enerji, Tabii Kaynaklar, Bilgi ve Teknoloji Komisyonu Başkanı Mücahit Fındıklı, Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı'nın...

Enerji Günlüğü - TBMM Sanayi, Ticaret, Enerji, Tabii Kaynaklar, Bilgi ve Teknoloji Komisyonu Başkanı Mücahit Fındıklı, Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı'nın (TPAO), Türk Hava Yolları (THY) modeliyle küresel bir oyuncu haline getirileceğini söyledi. 

Mücahit Fındıklı yeni Petrol Kanunu ve Türkiye'nin enerji politikaları ve hedeflerini Mehmet Kara'ya anlattı. DÜNYA Gazetesi'nde yer alan habere göre Petrol Kanunu'nu sadeleştirdiklerini ve TPAO'yu kanundan ayırdıklarını anlatan Fındıklı, şunları söyledi: "Yaptığımız şey aslında Türkiye'nin petrol politikalarıyla ilgili stratejilerini belirlemek ve bunu bir kanun haline getirmek. Petrolle ilgili arama ve üretim ruhsatları, petrolün çıkarılması, petrolün pay edilmesi, ruhsat sahalarının tanzimi gibi alanları biz yeni bir kanun ile çok modern hale, dünya ile uyumlu hale getirdik."

MÜCAHİT FINDIKLI'NIN AÇIKLAMALARINI İZLEMEK İÇİN TIKLAYINIZ - ENERJİ TV

PETROL NEREDEYSE TPAO ORADA OLACAK

Mücahit Fındıklı, aslında bu konudaki doğru sorunun ne olduğunu iyi düşünmek gerektiğini belirterek "İngiltere'de petrol olmayabilir ama dünyanın petrol olan her yerinde İngiliz firmaları var. Tamam, bizde petrol olmayabilir. Peki petrol olan yerde neden biz yokuz?" dedi. Fındıklı, TPAO'nun Petrol Kanunu'ndan ayrılmasının da bu sorunun cevabında gizli olduğunu ifade ederek şöyle konuştu:

"İşte biz TPAO'nun teşkilat yasasını Petrol Kanunu'ndan ayırdık. TPAO'yu uluslararası bir oyuncu haline getirmeye çalışacağız. TPAO'yu devletin desteğiyle Kuzey Irak'ta, Venezüela'da, Afrika'da yani her yerde petrol arayan ve petrol arayan şirketlere ortak olan uluslararası piyasa oyuncusu haline getirmek istiyoruz. Bütün çabamız o. Bunu yaptığımız zaman Türkiye petrol ihtiyacını petrol olan bölgelerden temin etmiş olacak. Şu anda zaten TPAO, TPIC bu tip faaliyetlerle gerek Kuzey Irak'ta, gerek Güney Irak'ta, Kazakistan'da, Venezüela'da aramalar yapıyor, kuyular çalıştırıyor."

THY MODELİ İLE DÜNYA OYUNCUSU

Nasıl bir TPAO ortaya çıkacağını daha da somutlaştıran Fındıklı, THY örneğini verdi:

"Biz nasıl THY'yi yeni bir yapıya kavuşturduysak, TPAO'yu da aynı statüye, aynı yapıya kavuşturmaya çalışıyoruz. Nasıl biz THY'de birtakım açılımlar yapıp, THY'yi halkın yolu, halkın malı haline getirdiysek, dünyanın en önemli havayollarından biri haline getirdiysek, itibarı bir o kadar daha arttıysa, TPAO'yu da bir dünya oyuncusu yapmak suretiyle, gerekirse ileride halka arz etmek suretiyle dünya oyuncusu yapmaya çalışacağız. Ana strateji budur, dolayısıyla çok hayırlı bir iş olacak. Başka ülkelerin küresel oyuncuları devlet şirketleri olduğu kadar çoğunlukla özel sektörden… Gerekirse yerli özel firmalarımız da TPAO ile ortaklıklar yapmak suretiyle üçüncü ülkelere dördüncü ülkelere birtakım ortaklıklarla diğer petrol firmalarımızı da taşıma imkanımız olacak. Biz petrol meselesinde "yok ne yapalım" diye yan gelip yatmayacağız. Mutlaka petrol bulunan yerde bir oyuncu olarak yer alıp Türkiye'nin petrol ihtiyaçlarını temin edeceğiz."

MÜHENDİSE İYİ MAAŞ VEREMİYORUZ, KAPIYORLAR

TPAO'yu küresel bir oyuncu olarak konumlandırmak amacıyla Teşkilat Yasası'nın tamamen değişmesi gerektiğini kaydeden Mücahit Fındıklı "Çünkü bir platformda çalışan mühendis 7-8 bin dolar maaş alıyor. Biz 3 bin liradan fazla maaş veremiyoruz. Ama yetiştirdiğimiz bütün elemanlar ya Shell'in, ya BP'nin, ya da Exxon'un kapmasıyla elimizden gidiyor. İnsanları tutamıyoruz" diye konuştu. Fındıklı, TPAO'yu bütün yapısıyla uluslararası standarda getirmek, kendi insan kaynaklarıyla birlikte, ciddi bir operasyon kaabiliyetine kavuşturmak istediklerini anlattı.

TPAO'NUN ELİNDEKİ RUHSATLARA DOKUNMUYORUZ

TPAO'nun elinde bulunan arama ruhsatlarına, haklarına dokunulmayacağını kaydeden Fındıklı, "Milli payın ayrılmasını, ihtiyat petrollerinin ayrılmasını düzenleyen çok kısa, öz, dünya ile uyumlu net bir kanun çıkarmış olduk" dedi. Yeni alınan sismik gemilerle birlikte arama kabiliyetinin arttığını ifade eden Fındıklı sözlerini şöyle sürdürdü:

"Buradan elde edilecek verileri paylaşacağız. Gücümüz yettiği ölçüde kendimiz, yetmediği yerde yabancı ortaklıklarla Türkiye'de petrol aramaya sonuna kadar devam edeceğiz. Varsa bulacağız, yoksa bulamayacağız. Ama Türkiye'nin petrol arzıyla ilgili geleceğini karanlıkta bırakamayız. Dolayısıyla TPAO marifetiyle petrol olan yerde Türkiye bir oyuncu olarak yer alacak, petrol ihtiyacını karşılamaya devam edecek."

YOK Kİ, NE VERECEKSİN YABANCIYA?

Türkiye'nin hem karalarda hem denizlerdeki arama sahalarının yüzde 65'inin TPAO'nun elinde olduğunu hatırlatan Fındıklı, "Onun dışında yeni sahalar varsa bunları dünyaya da açabiliyoruz. Bir başkası gelip sismik arama yapmak istiyorsa bunun önünü açıyoruz. Çünkü sismik arama da bir hayli zor" dedi.

Devlete verilen payın çok düşük kaldığı eleştirilerinin hatırlatılması üzerine Fındıklı şöyle konuştu:

"Devletin payı meselesi şudur. (Efendim çıkan petrolün Suudi Arabistan'da yüzde 70'i devlete kalırken, bizde yüzde 15'i kalıyor. Bizde niye yüzde 70 kalmıyor) deniliyor. Yahu bizde zaten en iyi kuyudan günlük 100 varil çıkıyor. Adamlarda günlük 6 bin varil çıkıyor. Dolayısıyla oraya giden üretici zaten yeterince almış oluyor. Bu sizin ürettiğiniz, çıkarabileceğiniz petrolle ilgili bir şey. Yok ki, neyi vereceksin adama... Diyelim ki bulundu... Bulunursa artırırsınız payınızı. Keşke bulsak. Bir bulalım da... Bakın zaten normalde vergisini de veriyor petrolü bulan. Bu, verginin dışında bir paydır. Onu belirledik. Verginin dışında gelirinden belli bir payıödeyebiliyor.Zaten ihtiyacımız olduğu takdirde stratejik kontrolü de devletin elinde. Devlet, "benim ihtiyacım var, dışarıya satamazsın" dediği anda rayiç bedeli üzerinden parasını ödeyip petrolün hepsini alabilir."