Filtresiz 15 kömür santralinin kapatılması istendi

Baca filtresi olmadan çalışan 15 termik santralın kapatılması için, yöre halkı ve Greenpeace Derneği, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’na başvurdu.

Enerji Günlüğü - Baca filtresi olmadan çalışan 15 termik santralın kapatılması için, yöre halkı ve Greenpeace Derneği, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’na başvurdu.

İklim değişikliğine yol açan atmosfere karbondioksit salımının en büyük sorumlularından kömürün bu etkilerini azaltmak için elektrik santrallerinin kullanması gereken baca filtresi için bazı santrallere esneklik sağlama girişimleri yöre halkını ve bazı çevre örgütlerini harekete geçirdi. Greenpeace Derneği ve yöre halkı baca filtresi olmadan çalışan 15 termik santralın kapatılması için Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’na başvurdu.

Sağlık ve doğa koruma alanında çalışan 16 kuruluşun oluşturduğu Temiz Hava Hakkı Platformu ise önümüzdeki hafta Meclis Genel Kurulu’nda oylamaya sunulması beklenen yasal düzenlemenin kabul edilmemesi için çağrıda bulundu.

14 Şubat 2019’da meclisteki tüm partilerin ortak kararıyla geri çekilen “termik santrallara havayı kirletme izni” yasal düzenlemesinin (eski Madde 45) yeniden meclis gündemine gelmesi bekleniyor. Düzenlemeye göre bu yılın sonuna kadar baca gazı filtresi taktırma süresi sona eren santralleri 2 yıl daha süre tanınması öngörülüyor.

BACA GAZI FİLTRESİ YATIRIMINI YAPMADIĞI SÖYLENEN SANTRALLER 

- Çanakkale/ Çan 18 Mart Termik Santrali

- Şırnak/ Silopi Termik Santrali

- Kahramanmaraş/ Afşin Elbistan A Termik Santrali

- Karabük/ Kardemir Termik Santrali

- Kütahya/ Tunçbilek Termik Santrali

- Kütahya/ Seyştömer Termik Santrali

- Manisa/ Soma A Termik Santrali

- Manisa/ Soma B Termik Santrali

- Sivas/ Kangal Termik Santrali (1 ve 2. üniteler)

- Ankara/ Çayırhan Termik Santrali

- Muğla/ Yenköy Termik Santrali

- Muğla/ Kemerköy Termik Santrali

- Bursa/ Orhaneli Termik Santrali

- Kahramanmaraş/ Afşin Elbistan B Termik Santrali