Fatih Dönmez: Türkiye enerjide kışa hazırlıklı giriyor

Enerji Bakanı Fatih Dönmez, Türkiye’nin zamanında çalışmaya başladığını ve enerji darboğazında geçecek olan 2022 kışı için her türlü hazırlığı tamamladığını söyledi.

Enerji Günlüğü - Enerji Bakanı Fatih Dönmez, Türkiye’nin zamanında çalışmaya başladığını ve enerji darboğazında geçecek olan 2022 kışı için her türlü hazırlığı tamamladığını söyledi. 

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, TRT Haber’e verdiği röportajda, Türkiye’nin yeni enerji stratejisinin karada ve denizde edindiği tecrübelerle üretime yönelik bir karakter kazandığını söyledi. Türkiye’nin enerji krizine zamanında tepki vererek 2022 kış hazırlıklarını birçok ülkeden daha önce tamamladığını kaydeden Bakan Dönmez, özellikle haneler için subvansiyonu sürdürmek de dahil her türlü tedbirin alındığını kaydetti. 

ENERJİ KRİZİ AVRUPA’DA RESESYONA YOL AÇTI

Türkiye’nin sektörde oluşan darboğaza zamanında tepki vererek ciddi hazırlıklar yaptığını anlatan Bakan Dönmez şöyle konuştu, “Düne kadar Avrupa Birliği’nin kullandığı gazın üçte birini sağlıyordu, Rusya. Bugün Rusya’dan petrol ve doğalgaz alımını büyük ölçüde azaltma noktasına geldi. Kış mevsiminin enerji açısından çok zorlu geçmesi bekleniyor. Ama biz kış hazırlıklarımızı tamamladık. Depolarımız ful dolu. Halen depolarımızdan gaz kullanmaya başlamadık. Öte yandan boru hatlarındaki kapasitelerde artış sözleşmeleri için çalışıyoruz. Spottan da zaman zaman doğalgaz tedarik ediyoruz. Komşumuz AB’ye göre çok daha rahatız”. 

ENERJİ KRİZİ AVRUPA'DA SANAYİYİ VURACAK

AB için durumun, savaş nedeniyle farklı olduğunu anlatan Bakan Dönmez, “Rusya’dan alımı azaltma durumları var. Ama bunu ikame edecek kaynağı hemen bulamıyorsunuz. Üçte iki civarı açık olacak AB’de bu kış. Şimdi LNG ile çözmeye çalışıyorlar. Depolarını doldurdular. Olağanüstü tedbirlere de başvuruyorlar. Evlerde, işyerlerinde, kamuda tasarruf yaptırımları öneriyorlar. Asıl risklerden biri de sanayideki kesintilerdir. Hanelerin gazını kesemezsiniz, tek tek. Ama sanayide kısıntı planlıyorlar. Bu tabi ekonomiye maalesef olumsuz yansıyacak. %100 çalışan fabrika, %70 çalışacak. Son ekonomik verilere göre bir resesyon görüntüsü var. Daralma var. Nedeni enerji fiyatlarının yüksekliği ve enerji kıtlığı. Bu açılardan Türkiye daha rahat giriyor kışa. Tedarikçilerimiz sevkiyat programlarına uyarsa hiç bir sorunumuz olmayacak” dedi. 

TÜRKİYE ERKEN DAVRANDI VE ZAMANINDA TEDBİR ALDI

Rusya Federasyonu ile Ukrayna arasındaki savaş yüzünden fiyatların kimsenin öngörmediği şekilde yükseldiğini kaydeden Dönmez, “Pandemi öncesi 1000m3 doğalgaz 150 dolar iken, 3000 dolarlara çıktı. Neredeyse 20 kat! Şu an hafif gerileme var ama fiyatların yüksekliği kadar oynaklığı da sorun. Öngörü imkanı azaldı. Gaz; sanayide, proseste ve elektrik üretiminde de kullanılıyor. Yakıtın yüksek maliyeti yüzünden elektrik üretim maliyeti da arttı. AB de bazı tedbirler aldı ama biz daha erken davrandık. Biz çok önceleri kaynak bazlı üretim maliyetini dikkate alarak belli sınırlar getirmiştik. Buna benzer bir kararı AB daha geçen hafta komisyondan geçirdi” diye konuştu. 

SUBVANSİYONLAR DEVAM EDECEK

Subvansiyonlarında devam edeceğini bildiren Fatih Dönmez, sözlerini şöyle sürdürdü, “Biz tabi, ciddi oranda subvansiyon da uyguladık. Sadece doğalgazda 80 milyar lira sübvansiyon yaptık 2021’de. Elektrikte 20 milyar liraydı geçen sene. Bu sene belki 40 milyar liraya çıkacak. Elektrikte birinci kademede %50 civarında destekledik. Doğalgazda %80’e kadar bile çıktığı oldu. Genel ortalama olarak hanelerdeki enerjinin 1000 liralık maliyetini, 250 lira olarak yansıtıyoruz demektir. Uygulama devam edecek. Gelecek yıl da devam edecek. Tekrar hesaplayıp vatandaş lehine subvansiyonları sürdüreceğiz”.