Enerji Günlüğü - Enerji Fatih Dönmez, Kazadeniz Gazının kara ve deniz boru hatlarının tamamlandığını, gazın 2023 Mart ayında kullanımda olacağını bildirdi.
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, Kazadeniz Gazının kara ve deniz boru hatlarının tamamlandığını ve 2023’ün Mart ayında ilk kullanımının başlayacağını bildirdi.
Bakan Dönmez, NTV Televizyonu’na Filyos Doğalgaz İşleme Tesisinde verdiği röportajda, Karadeniz Gazı ile ilgili hem karada hem denizde ihtiyaç duyulan doru hatlarında boru serim işlemlerinin tamamlandığını söyledi. Mart 2023 itibarıyla gazın hanelerde kullanımının mümkün olacağını kaydeden Dönmez, “Karadeniz Gazının taşınacağı 16 inçlik boru hattı yapımı vardı, 170 kilometrelik, yine ona yardımcı olmak üzere bazı kimyasalların üretim sahasına taşınmasıyla ilgili 10 inçlik bir başka hattımız vardı, bunlar bugün itibariyle bitti. Yine denizdeki kablo serim işlemini de tamamladık. BOTAŞ’ın buradan alacağı gazı ulusal sisteme taşıyacak bağlantı hattımız vardı. Onun da kara noktasında serimi tamamlandı. Filyos Gaz İşleme Tesisinde kara terminali olarak gereken işlerin de yaklaşık olarak yüzde 80’ini tamamladık Karada şu anda 5 bin 500 işçi ile çalışmalarımız sürüyor. 7/24 devam eden hummalı bir çalışma var burada. Deniz tarafında ise 2 bin 50 kişi çalışıyor. Şu anda tam 51 gemimiz deniz operasyonlarını yürütüyor” diye konuştu.
“DAĞITIM MANİFOLDU YERLEŞTİRİLİYOR”
Filyos Terminalinde en önemli tamamlayıcı parçalardan biri olan ve kuyulardan gelen gazın toplanıp dağıtımını yapacak olan 280 tonluk manifoldun limana geldiğini belirten Bakan Fatih Dönmez, şöyle konuştu, “Yukarıdan gemilerden sualtı robotları indiriyoruz, sualtı robotlarıyla oradaki bütün bu işleri uzaktan yapıyoruz. Üsküdar’da oturup Kadıköy’deki bir apartmanda bir lavabonun tamiri kadar hassas bir iş yapıyoruz uzaktan. Burada 6500 iş kalemini tek-tek devreye alacağız, test yapacağız, test yapılması gereken işlem sayısı neredeyse 80 bin civarında. Bugün denize indireceğimiz en büyük ekipmanlardan manifold dediğimiz, yani kuyulardan gelen gazı toplayan, dağıtan büyük bir ekipman limanda. 280 tonluk bir parça, biz bunu gemiden aşağı indireceğiz ve sualtında zemine yerleştireceğiz. Yerleştirirken altına da bir temel mahiyetinde zemin döşemek gerekiyor, onun çalışmasını da başlattık”.
“KARADENİZ GAZI MART 2023’TE EVLERDE KULLANILACAK”
Karadeniz gazının 2023’ün Mart ayında evlerde kullanımına başlanacağını müjdeleyen Fatih Dönmez, şunları ekledi, “Günlük ilk etapta 10 milyon metreküple başlayacağız. 4 yıl içerisinde de günlük 40 milyon metreküpe çıkmış olacağız ve konutlarda kullanılan gazın tamamını Karadeniz’den üretebilir hale geleceğiz”.
Karadeniz Gazının faturalara yansımasıyla ilgili soruyu da cevaplayan Bakan Dönmez, “Vatandaşımız lehine yapılması gereken bir karar varsa dün nasıl yaptıysak, yarın da bunları yapmaya hazır olduğumuzu ifade etmek isterim. Aslında bu gazla birlikte ki en az 25-30 yıl yetecek inşallah, hem milletimiz kazanacak, hem devletimiz kazanmış olacak, hem de enerjide dışa bağımlılığımızı önemli ölçüde azaltmış olacağız. İthal gaza göre muhakkak daha uygun maliyette olacak ancak Sayın Cumhurbaşkanımız zamanı geldiğinde değerlendirmesini yapacaktır” dedi.
“KIŞI SORUNSUZ GEÇİRECEĞİZ”
Türkiye’nin 2022-2023 kışında enerji arz güvenliği konusunda bir sıkıntısı olmadığını anlatan Fatih Dönmez, “Türkiye daha önceden yapmış olduğu kontratlarla, yine yıl içerisinde artan ihtiyacı karşılamak üzere yapmış olduğumuz anlaşmalarla bu sene kışı inşallah bir sorun yaşamadan atlatacağız yeter ki tedarikçiler sevkiyat planlarına uysun. Daha önce sadece karada 2 tane LNG terminalimiz vardı. Biz bunlara 2 tane de FSRU adını verdiğimiz yüzer LNG ünitesini sisteme dahil ettik. Birisi İzmir’de, birisi de Hatay Dörtyol’da. Üçüncü FSRU terminalimiz de Saros’ta inşaatı tamamlanmak üzere. Depolarımızın kapasiteleri artırıldı, Tuz Gölü deposu yüzde 100 dolu. Silivri’de kapasite artırma çalışmalarının sonuna geldik. İnşallah bu yıl içerisinde açılışını yapacağız. Yaklaşık 3,2 milyar metreküplük depolama kapasitemizi 4,6 milyar metreküpe çıkardık. O da şu anda yüzde 100 dolu durumda. Son yıllarda TANAP - TürkAkımı gibi birçok ülkeden yeni kaynak noktaları oluşturduk, sisteme aldık. Bunlar sayesinde inşallah bu kışı bir sıkıntı yaşamadan atlatacağız, bunu da ifade emek isterim” diye konuştu.
“TEDARİKÇİ OLMAK İÇİN PİYASA KURMA ÇALIŞMALARIMIZ SÜRÜYOR”
Türkiye’nin sadece Türkiye için değil; Avrupa ülkeleri içinde arz güvenliği konusunda etkin olabileceğini bildiren Fatih Dönmez, küresel doğalgaz fiyatlarının öngörü imkanı vermeyecek bir hareketlilik içinde olduğunu kaydetti. Fatih Dönmez sözlerini şöyle sürdürdü, “Doğal gaz fiyatlarında anormal artışlar oldu. 120 dolarlardan bin metreküpü ağustos ayında 3 bin doların üzerine çıktı. Şu anda bir miktar gevşeme var, ama hala eski seviyelerine inmiş değil. Şu anda Aralık ayında doğalgazda fiyaytalrında değişiklik olmayacağını söyleyebilirim. Yılbaşından sonrası için duruma bakıp yeniden değerlendirme yapılabilir. Biz 3 tane ülkeyle karadan boru hatlarıyla bağlıyız. Rusya, Azerbaycan, İran. Bunun yanı sıra, LNG terminallerimizle Amerika’dan, Asya’dan, Ortadoğu’dan Kuzey Afrika’dan, yine Sahra Altı Afrika ülkelerinden LNG tedarik edebiliyoruz. Yaklaşık 20 ülkeden buraya gaz getiriyoruz. Bir bölgenin, bir ülkenin gaz merkezi olabilmesi için de, gazın gazla serbest şartlar altında rekabet edebileceği piyasa koşullarını oluşturmanız gerekiyor. Avrupa’nın güneydoğu bölgesini rahatlatacak gerçekçi fiyatların oluşacağı bir merkez oluşturma imkanına sahibiz. Bunun için de yol haritamızı netleştirmeye çalışıyoruz, inşallah yılsonuna kadar netleşecek”.
“İKİNCİ NGS İÇİN RUSLARLA GÖRÜŞÜLÜYOR”
Nükleer enerjiyle ilgili yeni santraller konusundaki çalışmalardan da bahseden Dönmez, Japonların Sinop projesinden çekilmesinin ardından sahanın hazırlığı için çalışmaları ara vermeden sürdürdüklerini, yeni bir sözleşme söz konusu olduğunda bu hazırlıkların zaman kazandıracağını kaydetti ve sözlerini “Rusya Lideri Putin ve Sayın Cumhurbaşkanımızın görüşmesinde ikinci bir santralin Türkiye’de kurulması konusunda bir görüş birliği söz konusu oldu. Her iki tarafın da kazanabileceği her iki tarafın da mutlu olabileceği bir noktada buluşursak Sinop’ta bu ikinci nükleer santrali hayata geçiririz. Türkiye’nin 100. yılı enerjinin 100. yılı olsun istiyoruz. İnşallah Karadeniz gazı tüm milletimizi hem ısıtacak hem aydınlatacak bir vaziyete gelecek. Bizim en büyük hedefimiz yıllardır enerjideki dışa bağımlılığımızı hep azaltmak oldu” diyerek tamamladı.