Farklı bölgelerde birden fazla lisanssız GES kurulabilecek

Enerjji Piyasası Düzenleme Kurumu'nun Lisanssız Elektrik Yönetmeliği'nde yaptığı düzenlemeyle farklı bölgelerde birden fazla lisanssız tesis kurulabilmesi mümkün hale geldi.

Enerji Günlüğü - EPDK'nın Lisanssız Elektrik Yönetmeliği'nde yaptığı değişiklikle farklı bölgelerde birden fazla lisanssız tesis kurulabilmesi mümkün hale geldi.

Elektrik Piyasasında Lisanssız Elektrik Üretim Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik, Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) tarafından yayımlanarak yürürlüğe girdi. 

Değişiklik uyarınca belediyeler ve bağlı kuruluşları ile sanayi kuruluşları ve sulama amaçlı kuruluşlar; bir veya birden fazla tüketim tesisi için birden fazla üretim tesisi kurabilecekler. Birden fazla üretim tesisi kurmak istenirse, farklı görevli tedarik şirketi (GTŞ) bölgesi sınırları içinde de üretim tesisi kurulabilecek. 

Bu tesislere ait elektrik veriş ve çekiş verilerinin bildirimleri de GTŞ’lere yapılabileceği gibi Enerji Piyasaları İşletme AŞ’ye (EPİAŞ) de yapılabilecek. EPİAŞ ayrıca üretim ve/veya tüketim tesisleri farklı dağıtım ya da GTŞ bölgesi sınırları içinde olursa; mahsuplaşma işlemlerini de yürütecek.

Başka bir değişiklik de organize sanayi bölgeleriyle (OSB) ilgiliydi. OSB dağıtım lisans bölgesi içindeki üretim tesisleri, OSB dağıtım lisans bölgesi dışındaki aynı kişiye ait tüketim tesisleri ile ilişkilendirilebilecek. 

AYNI ÖLÇÜM NOKTASINDA OLMA ŞARTI KALKTI

Tüketim tesislerinin elektrik ihtiyacını karşılamak üzere kurulan tesisler için üretim ve tüketim tesislerinin aynı ölçüm noktasında olması şartı aranmayacak. Bu durumdaki tesislerin aynı dağıtım bölgesinde yer alma şartı da yürürlükten kaldırıldı. 

BİRDEN ÇOK TEDARİKÇİ VARSA AYLIK MAHSUPLAŞMA YOK

Üretim tesisi ile ilişkilendirilen birden fazla tüketim tesislerinin tamamının enerji tedariği tek bir tedarikçiden karşılanmaz ise aylık mahsuplaşma işlemi yapılmayacak ve ilgili tedarikçilerce tüketim için tedarikçi ve tüketici arasındaki sözleşme veya ikili anlaşma hükümlerine göre fatura tahakkuk ettirilecek ve bedeller tahsil edilecek. İlgili dönemde üretilen enerjinin ise GTŞ tarafından üretilerek sisteme verilmiş olduğu kabul edilecek ve bu enerji ile ilgili olarak EPİAŞ ve GTŞ tarafından herhangi bir ödeme yapılmayacak. Bu kapsamda sisteme verilen enerji YEKDEM’e bedelsiz katkı olarak dikkate alınacak. Ancak serbest tüketici hakkını kullanmayarak GTŞ’den elektrik alan tüketim tesisleri için bu fıkra hükmü uygulanmayacak. 

ALTYAPIYI EPİAŞ HAZIRLAYACAK

Yönetmeliğe eklenen Geçici 7. madde ile birden fazla dağıtım ve/veya görevli tedarik bölgesi içinde yapılacak başvurulara ait mahsuplaşma işlemleri de düzenlendi. 

Buna göre üretim ve/veya tüketim tesislerinin farklı dağıtım ya da görevli tedarik şirketi bölgesi sınırları içinde olması halinde mahsuplaşma işlemlerinin nasıl yürütüleceğine ilişkin gerekli altyapı, EPİAŞ tarafından 3 ay içinde hazırlanacak.

Üretim tesislerinin farklı görevli tedarik şirketi bölgesi sınırları içinde olmasına yönelik yeni başvurular ile halihazırda işletmede olan tesislere yönelik talepler, 01 Ocak 2023 tarihinden itibaren değerlendirmeye alınacak.

Yönetmeliğin yayımlandığı tarih itibarıyla işletmede olan veya 01 Ocak 2023 tarihine kadar işletmeye girecek üretim tesisleri ile farklı dağıtım ya da görevli tedarik şirketi bölgesi içindeki tüketim tesislerinin mahsuplaşma işlemleri, 01 Ocak 2023 tarihine kadar üretim tesisinin bulunduğu bölgedeki görevli tedarik şirketi tarafından yürütülecek.