Eylül’de 53 enerji yatırımı teşvik belgesi aldı

Eylül 2021 döneminde 53 enerji yatırımına teşvik belgesi verildi; 29 enerji projesinin tamamlama vizesi yapıldı; 3 şirketin teşvik belgesi ise iptal edildi.

Enerji Günlüğü - Eylül 2021 döneminde 53 enerji yatırımına teşvik belgesi verildi; 29 enerji projesinin tamamlama vizesi yapıldı; 3 şirketin teşvik belgesi ise iptal edildi.

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, 2021 yılının Eylül ayında çeşitli sektörlerde toplam 852 projenin yatırım teşvik belgesi almaya hak kazandığını bildirdi. Teşvik verilen projelerden 53’ü enerji sektörüne yönelik projeler oldu. 2021 Eylül’de enerji sektöründe 29 projenin tamamlama vizesi yapıldı; 3 enerji şirketine verilen yatırım teşvik belgeleri ise iptal edildi.

Eylül 2021’de yatırım teşvik belgesi alan projelerin toplam yatırım tutarı ise 16.878.108.436 TL oldu. Yatırım teşvik belgesi alan projeler tamamlandığında toplam 28.146 kişi için yeni istihdam imkânı yaratılmış olacak. 

KANGAL ELEKTRİK’İN YATIRIMI EN BÜYÜK ENERJİ PROJESİ

Enerji sektöründe teşvik belgesi verilen projeler arasında yatırım tutarı en yüksek olan proje, 289.738.100 TL ile Kangal Elektrik Enerji Üretim ve Ticaret AŞ’nin Sivas ilinin Gürün ilçesinde gerçekleştireceği, yerli sermayeli, genel öncelikli, komple yeni yatırım nitelikli, 50MW kapasiteli güneş enerjisine dayalı elektrik üretim projesi (GES) oldu. Projeye verilen teşvik paketinde gümrük vergisi muafiyeti ve KDV istisnası bulunuyor. 

ENİ ENERJİ’NİN RES PROJESİ İKİNCİ

Kangal Elektrik’in projesini; Eni Enerji İnşaat Taahhüt Ticaret ve Sanayi AŞ tarafından Çanakkale’nin Bayramiç ilçesinde gerçekleştirilecek olan, 257.003.489 TL yatırım tutarına sahip, yerli sermayeli, genel öncelikli, tevsi nitelikli, 70,60MW kapasiteli rüzgara dayalı elektrik enerjisi üretim projesi (RES) takip etti. Eni Enerji’nin teşvik paketinde de gümrük vergisi muafiyeti ve KDV istisnası olacak.

ÇELİKLER SEYİTÖMER AŞ’NİN PROJESİ ÜÇÜNCÜ OLDU

186.136.168 TL’lik yatırım tutarıyla Çelikler Seyitömer Elektrik Üretim AŞ’ye ait, Kütahya Merkez’de gerçekleştirilecek olan, yerli sermayeli, bölgesel öncelikli, 600MW/yıl kapasiteli, yerli kömüre dayalı termik santral modernizasyon projesi, enerji sektöründe yatırım teşvik belgesi alan, yatırım tutarı en yüksek üçüncü proje oldu. Çelikler Seyitömer AŞ’nin teşvik paketinde gümrük vergisi muafiyeti, KDV istisnası, faiz desteği, %80 vergi indirimi, %40 yatırıma katkı oranı ve 7 yıl sigorta primi işveren hissesi desteği bulunuyor. 

3 PROJENİN TEŞVİK BELGESİ İPTAL OLDU

Bakanlık Doktorlar Sağlık Yatırımları Sanayi ve Ticaret AŞ’nin İstanbul’da kurulması planlanan, 750kW kapasiteli rüzgar enerjisi santrali (RES) projesinin; Doktorlar Radyoloji Merkezi Ltd. Şti.’ne ait Balıkesir’de kurulması planlanan 750kW kapasiteli RES projesinin ve Bahadırlar Giyim Sanayi Tekstil ve Ticaret Ltd. Şti.’nin Balıkesir’de kurulması planlanan 750kW kapasiteli RES projesinin yatırım teşvik belgelerini iptal etti.