Enerji Günlüğü - Elektrik Üreticileri Derneği (EÜD), elektrik üretim lisansı başvurularında Çevresel Etki Değerlendirme Raporu’nun önlisans sonrasına bırakılmasını istedi.
Elektrik Üreticileri Derneği, görüş ve önerilere açtığı Elektrik Piyasası Önlisans ve Lisans Yönetmeliği Taslağı'na yönelik görüşlerini Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu’na (EPDK), sundu. Taslağı madde madde ele alan Derneğin eleştirileri EPDK tarafından inceleniyor.
ÇED RAPORU SON AŞAMAYA BIRAKILSIN
EÜD’ün eleştirileri, önlisans alabilmek için Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) raporu, bağlantı görüşü ve kaynak kullanım hakkı anlaşması gibi belgelerin bu aşamada alınmasında yoğunlaştı. EÜD, bu belgelerin önlisans alınması ardından lisans almak üzere sunulmasını istedi.
SİSTEM KULLANIMI GEÇİCİ KABUL ÖNCESİNE
Önlisans aşamasında projelerin de onaylanması zorunluluğu getirildiğini hatırlatan EÜD, Sistem Kullanım Anlaşması’nın da geçici kabulden hemen önce imzalanması gerektiğini belirtti.
Ayrıca, TEİAŞ ve dağıtım şirketlerinden alınacak bağlantı görüşünün yine EPDK tarafından alınması uygulamasına devam edilmesinin daha doğru olacağı kanaatinde.
Aynı yere yapılacak başvurular için önceliklerin de açıkça belirlenmesi gerektiğini savunan EÜD, aksi halde firmaların birçok işlemi boşuna yapması gerekeceğinin altını çizdi.
BAŞVURU HÜKÜMLERİNE AÇIKLIK ŞART
Önlisans ve lisans başvurularının kayda alınması için hazırlanan maddelerin daha açık ele alınması gerektiğini savunan EÜD, inceleme-değerlendirme kriterlerinin de muğlak ve soyut olduğu kanısında. EÜD, yabancı yatırımcıların bu maddeleri anlamakta güçlük çektiği görüşünde.
HALKA ARZIN ÖNÜ TIKANMASIN
Taslağa yönelik eleştirilen bir başka konu ise, önlisans almış tüzel kişilerin veraset veya iflas halleri dışında doğrudan veya dolaylı hisse yapısı değişikliği yapamaması oldu. EÜD, bu konuda, firmaların, projelere finansman sağlanması, stratejik ortaklık gibi nedenlerle tüzel kişiler başka bazı tüzel kişilerle ortaklık yapma veya halka arz yoluna gitmeyi tercih edemeyeceğini ve önlerinin tıkanacağını bildirdi.
EÜD’ün EPDK’ya gönderdiği değerlendirmede, “Hisse yapısında yer alan çoğunluk hissesi (veya kontrol hissesi) sahibi ortak değişmemek kaydı ile gerçekleşecek ortaklık yapısı değişikliklerine izin verilmesi yerinde olacaktır” denildi.