EÜD: Elektrik satıcısı olmak isteyen lisans almalıdır

EÜD: Amacını aşan ölçüde lisanssız elektrik üretimi 3 temel konuda sakınca doğuruyor ve tüketiciye maliyet yüklüyor.

Enerji Günlüğü - Elektrik üreticileri Derneği, amacını aşan ölçüde lisanssız elektrik üretiminin 3 temel konuda sakınca doğurduğu ve tüketiciye maliyet yüklediğini bildirdi. 

Elektrik üreticileri Derneği (EÜD), lisanssız elektrik üretim tesislerinin elektrik satışına kısıtlama getiren düzenlemeyle ilgili bir basın açıklaması yayınladı. Açıklamada öztüketim amacının ötesinde üretim yapan tesislerin nihai tüketiciye bir maliyeti olduğu bildirildi.

EÜD açıklamasında aynı düzenlemenin yatırım yapmayı kolaylaştırıcı birçok değişiklik getirdiği de kaydedildi. 

Türkiye’de Güneş Enerjisi Santrali (GES) kurulu gücünün önemli bölümünü oluşturan lisanssız santrallerin, öz tüketim amacıyla dağıtık olarak kurulmalarını desteklediklerini vurgulayan EÜD açıklaması şöyle devam etti, “Bu yatırımların yeşil dönüşümde önemli bir rol üstleneceğine inanıyoruz. Fakat şu nokta unutulmamalıdır ki, lisanssız üretimin felsefesinin çekirdeğinde öz tüketim (yani kendi tükettiğini karşılamak amacıyla üretim) vardır. Tüketim o anki ihtiyaca binaen yapıldığı için ve bunu kendi kurduğunuz üretim tesisinden her zaman karşılamak zor ve çok maliyetli olduğundan lisanssız üreticilere ciddi esneklikler tanınmıştır. Lisanssız üreticiler ihtiyaç duyduğunda elektriği şebekeden alabilmekte veya fazla ürettiğinde satabilmektedirler”. 

“REKABET KURALLARINA AYKIRI DURUM ÖNLENMİŞ OLDU”

Lisanslı santrallerin ise tüm üretimlerini saat saat planladığı; planın dışına çıktıklarında da oluşan dengesizliğe karşı ciddi maliyet ve cezalara katlandıklarını anlatan açıklama, “Ayrıca bazı santraller sistemi dengede tutmak için çalışarak hizmet vermekte ve bunun da ülkeye bir maliyeti olmaktadır. Ancak öz tüketim için üretim yapmasına izin verilen bir tesis, amacının ötesine geçerek ciddi ölçüde elektrik satacak şekilde üretim yapmaya başlarsa sisteme üç şekilde yük getirmektedir” diye devam etti. 

“3 ÖNEMLİ SAKINCA”

Açıklamada söz edilen 3 sakınca şöyle listelendi. 
Öngörülemeyen lisanssız fazla üretimi için şebeke işletmecisi (TEİAŞ) lisanslı santralleri kullanarak frekansı ve gerilimi kontrol altına almak zorunda kalmakta; bunun bedelini de tarifeler üzerinden tüm tüketiciler ödemektedirler.
Öz tüketimin en önemli avantajı, ürettiğiniz elektriğin taşınmak zorunda kalınmadan yerinde tüketilmesidir. Bu nedenle verimlidir ve teşvik edilmektedir. Fakat bir tesiste tüketilenden fazla elektrik üretildiğinde trafo ve dağıtım/iletim alt yapısı kullanılmakta; bunların kapasiteleri doldukça da başka tüketicilerin lisanssız üretim için çağrı mektubu alması zorlaşmaktadır. Yani amacının ötesinde üretim yapan tesisler, başka tüketicilerin de lisanssız üretim yatırımı yapmasının önünü tıkamakta ve rekabet eşitsizliği yaratmaktadır.
Gerçekte olmayan bir tüketime yönelik sözleşme gücü artışı talebi yapıldığından, dağıtıcılar tarafından gereksiz trafo yatırımı planlanıp, bunun maliyeti de tüketiciye yansımaktadır. 

“SATICI OLMAK İSTEYEN LİSANS ALMALIDIR”

EÜD’nin açıklaması şöyle tamamlandı, “Ülkemizin büyümesine paralel olarak, özellikle kurak geçecek yılları da hesaba kattığımızda, enerji yatırımlarına çok ihtiyaç vardır. Elektrik üretmeyi ve satmayı hedefleyen yatırımcılarımızın, üretim lisanslarını alarak elektrik üreticisi olmaları doğru yöntem olacaktır”.

EÜD KİMDİR?

EÜD, Türkiye enerji sektöründe faaliyet gösteren elektrik üreticilerini tek bir çatı altında toplayan, 65 üyeli bir sektör örgütü olarak biliniyor. Dernek üyeleri yaklaşık 55.000MW’lık bir kurulu gücü temsil ediyor. 2002 yılında kurulan EÜD, rekabetçi ve şeffaf bir enerji piyasasının oluşturulmasına katkı sağlamayı, serbest elektrik üretim şirketleri adına ortak sorunlara çözümler üretmeyi ve üyeler arasında bilgi paylaşımı ve iş birliğini geliştirmeyi hedefliyor.