Eti Maden Eskişehir’de lityum üretim tesisi kuracak

Eti Maden İşletmeleri, Eskişehir’deki Kırka Bor fabrikasında oluşan sıvı bor atığından lityumu sentezleyerek yılda 600 ton lityum üretecek.

Enerji Günlüğü - Eti Maden İşletmeleri, Eskişehir’deki Kırka Bor fabrikasında oluşan sıvı bor atığından lityumu sentezleyerek yılda 600 ton lityum üretecek.

Bir yandan elektrikli araçların yaygınlaşmasının, diğer yandan küresel ısınma nedeniyle devreye girmesi gereken çevreci politikaların ve karbondioksit salımının azaltılmasını öngören sınırlamaların, Türkiye’de ve dünyada, depolanabilir ve daha çevre dostu bir enerji kaynağı olan lityuma olan talebi arttırması bekleniyor. Eti Maden İşletmeleri Genel Müdürlüğü de bu beklenti doğrultusunda Eskişehir İli, Seyitgazi İlçesinde Kırka Bor İşletme Müdürlüğü sınırları dahilinde yılda 600 ton üretim kapasiteli Lityum Üretim Tesisi kurup işletmeyi planlıyor. Projenin maliyeti yaklaşık 233 milyon lira olarak hesaplanıyor. 

Kırka Bor İşletme Müdürlüğü Fabrikasında üretilen bor mineralinin zenginleştirmesi işlemi sonucu oluşan zayıf çözelti atık barajına gönderilerek bertarafı sağlanıyor. Kurulacak olan tesiste bu zayıf çözeltiden lityum bileşiklerinin sentezlenmesi planlanıyor. Lityum bileşiklerinin yanı sıra boraks dekahidrat ve su geri kazanılarak fabrika randımanlarının arttırılması sağlanacak. 

Kurulacak olan tesisin Türkiye’nin lityum ihtiyacının yarısını karşılaması bekleniyor. Sıvı bor atığından test amacıyla üretilen yerli lityum yüzde 99,5 saflık derecesi ile ticari muadilleriyle aynı performansı göstermişti. Türkiye’de lityum üretilmesi elektrikli araçlar, elektrikli portatif aletler, küçük ev aletleri, tablet ve telefonlar başta olmak üzere tüm akıllı teknoloji bataryalarında atılım yapılması için bir başlangıç olabilir. 

Sabiha KÖTEK - Enerji Günlüğü