Enerji Günlüğü - EÜAŞ, Eskişehir’de toplam kurulu gücü 1080 MW olan kömür yakıtlı Alpu Termik Santrali kurup işletmeyi planlıyor.
Elektrik Üretim A.Ş. Eskişehir ili, Tepebaşı ilçesi sınırlarında tesis edilmesi ve işletilmesi planlanan Alpu Termik Santrali, B Sektörü Yeraltı Maden İşletmesi ve Kül Düzenli Depolama Tesisi Projesi’ni hayata geçirmeyi planlıyor.
Toplam kurulu gücü 3x360 MWe, ısıl gücü ise 900x3 MWt olarak planlanan Alpu Termik Enerji Santralinde ana yakıt olarak yılda yaklaşık 6.316.812 ton yerli kömür (linyit) tüketilecek. 1,8 milyar dolar bedelli proje kapsamında 1.125 hektarlık üretim alanının yaklaşık 116,8 hektarlık kısmında santral sahası, yaklaşık 30 hektarlık kısmında ise kömür stok sahası tesis edilmesi ve işletilmesi planlanıyor.
YILDA YAKLAŞIK 2 MİLYON TON ATIK OLUŞACAK
Termik Santral işletmeye geçtiğinde yılda 1.600.000 ton taban külü ve uçucu kül ile 350.000 ton alçıtaşı olmak üzere toplam 1.950.000 ton atık oluşacak. Santrale sadece 1.787 hektarlık alan kaplayan B sektör sahasından kömür sağlanacak. B sektör sahasında belirlenen A3/4 ve C damarlarının tam mekanize bir sistemle üretilmesi durumunda toplam kaynağın %52’ si oranında değere karşılık gelen 296 milyon tonluk bir tüvenan rezervi hesaplandı.
EN YAKIN YERLEŞİM YERİ YAKLAŞIK 2 KM
Tepebaşı İlçe sınırları dahilinde yer alan Termik Santral Sahası, Eskişehir İl Merkezi’ne kuş uçuşu yaklaşık 32 km mesafede, Tepebaşı İlçe Merkezi’ne ise kuş uçuşu yaklaşık 25 km mesafede yer alıyor. Santral sahasına en yakın yerleşim merkezleri ise kuş uçuşu yaklaşık 1.810 m mesafede Beyazaltın Mahallesi, yaklaşık 3.180 m mesafede Kozlubel Mahallesi ve yaklaşık 5.450 m mesafede Gündüzler Mahallesi’dir. Santral sahasına en yakın konut ise santral sahasının en yakın sınır noktasının kuzey batı istikametinde ve kuşuçuşu yaklaşık 1.450 m mesafede Beyazaltın Mahallesi dahilinde bulunuyor.
Projenin inşaat aşamasında yaklaşık 1500 kişi, işletme aşamasında ise toplam yaklaşık 2500 kişinin çalışması planlanıyor.
PROJE İLE İLGİLİ GÖRÜŞ VE ÖNERİLER SUNULABİLECEK
Çevresel Etki Değerlendirmesi süreci başlayan Alpu Termik Santral projesinde bu süreç tamamlanana kadar süreç ile ilgili her türlü bilgiler ve projeye ilişkin görüş, soru ve öneriler Eskişehir Valiliği Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’ne veya Çevre ve Şehircilik Bakanlığına gönderilebilecek.
Sabiha KÖTEK - Enerji Günlüğü