Ermenistan’dan BTC Boru hattına roketli saldırı

Ermenistan ordusu, Bakü-Tiflis-Ceyhan boru hattına roketli saldırı düzenledi. BTC boru hattından 10 metre uzağa düşen roket hatta bir zarar vermedi.

Enerji Günlüğü - Ermenistan ordusu, Bakü-Tiflis-Ceyhan boru hattına roketli saldırı düzenledi. BTC boru hattından 10 metre uzağa düşen roket hatta bir zarar vermedi.

Azerbaycan ile Ermenistan arasında yaşanan çatışmalar devam ediyor. Azerbaycan Cumhurbaşkanı Müşaviri Hikmet Hacıyev, Ermenistan’ın dün gece Bakü-Tiflis-Ceyhan boru hattına roket attığını duyurdu. Hacıyev sosyal medya hesabı üzerinden yaptığı açıklamada, roketin BTC boru hattından 10 metre uzağa düştüğünü ve 300´den fazla şarapnel parçasının etrafa saçıldığını belirterek, saldırının boru hattına zarar vermediğini kaydetti.

SALDIRI KÜRESEL ENERJİ ARZI İÇİN DOĞRUDAN BİR TEHDİT

Saldırıyı değerlendiren Enerji Ekonomisi Derneği Başkanı Prof. Dr. Gürkan Kumbaroğlu, saldırının küresel enerji arzı için doğrudan bir tehdit olduğunu söyledi. 2019 yılında BTC boru hattı ile Bakü’den Ceyhan’a 233 milyon varil petrol taşındığı bilgisini paylaşan Kumbaroğlu, “Varili 40 dolardan hesaplarsak toplamda 9.3 milyar dolarlık bir petrol taşınması söz konusu. Burada üzerinde durulması gereken asıl konu bölgedeki uluslararası şirketlerin iş birliği… BTC boru hattından taşınan petrolün çıkarıldığı ACG sahasında ve boru hattından büyük ortak yüzde 30 hisse ile İngiliz BP şirketi. Hissedarlar arasında Azerbaycan’dan SOCAR ile Itochu şirketleri ve Türkiye’den Türkiye Petrolleri’nin yanı sıra Norveç’li Equinor, Amerikan Exxon, Japon Inpex, Macar MOL, İtalyan ENI ve Hindistan’dan ONGC şirketleri var. Boru hattına yapılan saldırı bu şirketlerin yatırımları üzerine büyük tehdit. Diğer yandan yaşananlar; BTC’nin geçtiği Gürcistan’ın aldığı transit geçiş ücretleri için ve Ceyhan’dan petrol alan ülkelerin enerji arz güvenliği için de son derece önemli bir tehdit” ifadesini kullandı.

Kumbaroğlu, söz konusu saldırımı girişiminin ‘Ermenistan’ın küresel enerji arzının kritik bir noktasını kasten hedef alması’ olarak kabul görmesi gerektiğini belirterek, söz konusu ülkelerin ortak bir şekilde hareket edip, enerji arzını en üst düzeyde korunması adına girişimlerde bulunabileceğini söyledi.