Erkan: Güneşte 2025’e kadar 10 GW’ye ulaşılır

Enerji Günlüğü - Türkiye’nin düzenlemeler düzgün yapılırsa güneş enerjisinde 2025 yılına kadar 10 bin MW kurulu güce ulaşabileceği belirtildi. 7....

Enerji Günlüğü - Türkiye’nin düzenlemeler düzgün yapılırsa güneş enerjisinde 2025 yılına kadar 10 bin MW kurulu güce ulaşabileceği belirtildi. 

7. Türkiye Enerji Kongresi'nde “Güneş Enerjsinde Trendler ve Türkiye İçin Yol Haritası” başlıklı bir oturum gerçekleştirildi. Toplantının moderatörlüğünü de üstlenen EPDK Elektrik Piyasası Daire Başkanı Hacı Ali Ulutaş, burada yaptığı değerlendirmede “Eğer güneşte bir yol katedeceksek problemsiz olarak katetmek gerek. Bazı gecikmeler, sistemde görülen aksaklıklar buradan kaynaklı” dedi. 

Son yapılan düzenlemelerde 10 kW altı çatı uygulamalarının önünü açmalarının, güneş enerjisinden beklentilerini de ortaya koyduğunu anlatan Ulutaş, “Lisanssız artık yavaş yavaş özüne dönüyor. Ham halde olan bir çalışmamız var. Rüzgar türbinlerinin arasına ya da hidroelektrik santrallerinin kanal tipinde üzerlerinin bağlanması konusunda bir çalışmamız var. Gelecekle ilgili üzerinde durduğumuz konular yerli kömür, güneş ve nükleer.” 

Yenilenebilir enerji kaynaklarını destekleme mekanizması YEKDEM'in 2020 sonrası ne olacağına dair bir çalışma başlattıklarını kaydeden Ulutaş “Bu çalışma henüz sonuçlanmadı. Çatı uygulamalarında kiralamalarda da hukuksal bir sorun olabilir mi üzerinde de çalışıyoruz. Yatırım kapsamında teşvik yapılmalı mı yapılmamalı mı konusunda da problem var. Burada kooperatifçilikte de olduğu gibi talebin olması lazım” diye konuştu.  

GÜNEŞTE YERLİ EKİPMAN MESELESİ 

GÜNDER Genel Sektreteri Faruk Telemcioğlu, oturumda yaptığı konuşmada, şöyle dedi: 

“Türkiye’de lisanslı ve lisanssız diye ikiye ayrılmış bir pazar vardı. Şimdi lisanslının yerini YEKA ihaleleri almış gibi bir görünüm var. 4000 MW onaylanmış proje var. Geriye sadece belki de en önemli yatırım alanı, çatı uygulamaları kalıyor. Ülkede yaklaşık 8 milyon çatı var. Fabrika çatıları var. Kooperatif gibi özel uygulamalarla ya da özel projelerle yatırımların önünün açılması var. Yerli üretim dediğimiz zaman hücre şimdiye kadar dışardan alınıyordu. Umuyor ve diliyorum ki, YEKA ihalesi aracılığıyla hücre üretimi de ülkemizde gelişsin. Güneş enerjisindeki potansiyelimizi yerli ekipman üretiminde de değerlendirebilirsek olumlu olacak.”

2025’DE GES’LER 10 BİN MW’YE ULAŞABİLİR

GENSED Genel Sekreteri Hakan Erkan da 2013 yılında lisanssız uygulamasıyla birlikte güneş enerjisi sektöründe birdenbire bir hareketlenme olduğunu belirterek “Lisanssızın özü önce kendin tüketeceksin fazlasını satacaksın. Ama uygulamada satış ön plana çıkınca bunun sürdürülebilirliği yoktu” dedi. Gelinen noktada özellikle küçük uygulamalar için çatıları farklı bir yere koymak gerektiğini ifade eden Erkan, “Hakikaten önemli bir uygulama. 10 kW altı lisanssız olacak” diye konuştu. Orta ve büyük ölçekli yatırımcıların da Türkiye’de bulunması gerektiğini dile getiren Hakan Erkan, şunları söyledi: “Lisanslı projeler finansman sıkıntısı çekiyor bu konunun da ele alınması lazım. Özellikle küçük uygulamalarda ilave teşviklerle bu yatırımlar artacaktır. Eğer uygulamalar düzgün yapılırsa 2025’te 10 GW'a ulaşabileceğimizi düşünüyoruz.” 

PROJEYE PARA YOK, SAHİBİNE VAR

EnerjiSA İş Geliştirme Müdürü İbrahim Erden ise finansman yapısının projelere kaynak sağlamaktan ziyade proje sahibi kişi yada kurumlara finansman sağladığını savundu. Erden, “Rekabet yaptığımız bir çok ülkede düşük teminatlarla ya da sadece projenin teminat sayıldığı finanslar sağlanabiliyor. Bu da yatırımların önünü açıyor. Proje kendi başına garantör sayılmıyor. Onun dışında finansman konvansiyonel tesislerin risk unsuru kaynaklara ilişkin değil ama yenilenebilirde bir de kaynak riski var” ifadelerini kullandı. 

Sabiha KÖTEK - Enerji Günlüğü / ADANA

Özdemir: Güneşte tarife düşsün ama süre uzasın

Kılıç: Türkiye’nin güneş potansiyeli iştah kabartıyor