Enerji Günlüğü - Türkiye’nin denizlerde hidrokarbon kaynakları arama çalışmaları için yerli imkanlarla geliştirdiği Oruç Reis Sismik Araştırma Gemisi, ilk yurt dışı görevi için harekete geçti. .
Somali’ye doğru yola çıkan Oruç Reis Sismik Araştırma Gemisi, saat 11:30 sıralarında Karadeniz’den İstanbul Boğazı’na girdi. Saat 14:30’da Cumhurbaşkanlığı Dolmabahçe Ofisi önüne ulaşan Oruç Reis Gemisi için Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın katılımıyla bir uğurlama töreni yapıldı.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Boğaz’dan geçen geminin mürettebatını selamlarken, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar da uğurlama töreninde hazır bulundu. Uğurlama töreninin ardından Oruç Reis Sismik Araştırma Gemisi, Somali’ye gitmek üzere yola çıktı.
Türkiye’nin yerli ve milli imkanlarla geliştirdiği Oruç Reis, Marmara Denizi boyunca yol aldıktan sonra Çanakkale Boğazı’ndran geçerek Ege Denizi’ne ulaşacak. Oruç Reis Gemisi, Akdeniz’e açıldıktan sonra Mısır’daki Süveyş Kanalı’nı geçerek ve Kızıldeniz’e ulaşacak. Ekim ayı sonuna doğru Ekim sonuna doğru Somali açıklarında olması planlanan Oruç Reis Gemisi burada çalışmalarına başlayacak. Gemi, ruhsatı alınmış üç deniz yetki alanında petrol ve doğalgaz için sismik çalışma yapacak.
SOMALİ GÖREVİ YEDİ AY SÜRECEK
Oruç Reis Sismik Araştırma Gemisi’ne görev süresi boyunca donanmadan iki fırkateyn ile Zağanos Paşa Destek Gemisi, Sancar Platform Destek Gemisi ve Ataman Takip Gemisi de refakat edecek. Oruç Reis, Somali açıklarındaki üç ruhsat sahasında ilk defa üç boyutlu sismik çalışma icra edecek. Yaklaşık yedi ay sürmesi beklenen faaliyet sırasında doğalgaz ve petrol için veri toplayacak.
SİSMİK VERİLER IŞIĞINDA SONDAJ
Elde edilecek veriler Ankara’da analiz edildikten sonra sonuçlara bağlı olarak belirlenecek lokasyonlarda sondaj çalışmaları yapılması planlanıyor. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, söz konusu üç ruhsat sahasında petrol varlığı tahmin ettiklerini söylemişti.