Enerji Günlüğü – Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, enerjinin çeşitli alanlarına ilişkin yürütülen çalışmalarla elektrik üretiminin en az üçte ikisini yerli kaynaklarla sağlamayı hedeflediklerini söyledi.
Dün akşam İstanbul Kongre Merkezi'nde başlayan 22. Uluslararası Petrol Kongresi'nde konuşan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye'nin petrol, doğal gaz, yenilenebilir enerji ve nükleer enerji alanlarındaki projelerinden bahsederek, tüm bu çalışmalarla elektrik üretiminin en az üçte ikisini yerli kaynaklarla sağlamayı hedeflediklerini söyledi.
"Yeni dönemde hayata geçireceğimiz en önemli projelerden biri de yerli enerji teknolojilerini geliştirmek. " diyen Erdoğan, jeopolitik konumu gereği enerji üreticileri ile tüketicileri arasında bir köprü görevi gören Türkiye'nin enerji yatırımları için de cazip bir ülke olduğunu kaydetti. Erdoğan, "Türkiye artık enerjinin ipek yolu olarak adlandırılıyor." ifadesini kullandı.
ENERJİ REFAHIN VE ZENGİNLİĞİN KAYNAĞI OLMALI
Son bir birbuçuk asırdır güçlü olmanın yolunun enerji kaynaklarına sahip olmaktan ya da bu kaynaklar üzerinde güç sahibi olmaktan geçtiğine dikkat çeken Erdoğan, varolduğu coğrafyalarda zenginlik ve refahın kaynağı olması gereken enerjinin ne yazık ki kan ve göz yaşının kaynağı olduğunu ifade etti.
Erdoğan, "Hidrokarbon kaynakları bakımından son derece zengin olan bölgemizdeki gerginliklerin bir an önce son bulmasını istiyoruz. Ülkemiz enerjinin barış ve refah kaynağı olması için gayret sarfediyor. Katar krizinin çözümü için elimizden geleni yaptık ve yapmaya da devam edeceğiz. " dedi.
ÜÇÜNCÜ NÜKLEER SANTRAL İÇİN ÇALIŞMA BAŞLATTIK
Erdoğan, özellikle Türkiye gibi enerjide dışa bağımlı ülkelerin arz güvenliğinin kritik öneme sahip olduğuna dikkat çekerek, yerli ve yenilenebilir enerji konusunda da yeni adımlar atıldığını ve Sinop NGS projesine de en kısa zamanda başlamayı planladıklarını kaydetti. Erdoğan, "Japonya Başbakanı Abe ile de bunu etraflıca görüştük. Hatta üçüncü bir nükleer güç santrali projesiyle ilgili çalışmalarımızı şimdiden başlatmış bulunuyoruz" dedi.
TEKNOLOJİK GELİŞMELER VE İNOVASYON KURALLARI DEĞİŞTİRDİ
Küresel enerji ihtiyacının 2050 yılında günümüzün iki katına çıkacağının tahmin edildiğini hatırlatan Erdoğan, yeni teknolojilerin ortaya çıkışı ve inovasyon yatırımlarının daha önce ulaşılamayan enerji kaynaklarına ulaşım imkanı getirdiğini kaydetti. ABD nin başlattığı kaya gazı ve LNG'nin ön plana çıkması gibi gelişmelerin enerji politikalarının gözden geçirilmesi sonucunu doğurduğunu da belirtti.
Sabiha Kötek - Enerji Günlüğü