Erdem: Dünyaya örnek elektrik şirketi yaratmaya çalışıyoruz

Enerjisa Enerji CEO’su Ziya Erdem, Türkiye’de dünyaya örnek olacak elektrik şirketini yaratmaya çalıştıklarını ve bu nedenle teşvik dışında ilave AR-GE yatırımları yaptıklarını söyledi.

Enerji Günlüğü - Enerjisa Enerji CEO’su Ziya Erdem, Türkiye’de dünyaya örnek olacak elektrik şirketini yaratmaya çalıştıklarını ve bu nedenle teşvik dışında ilave AR-GE yatırımları yaptıklarını söyledi.

Enerjisa Enerji CEO’su Ziya Erdem Bloomberg TV’de konuk olduğu programda yaptığı açıklamada, dijital dönüşümde öncü olan bir firma olduklarını belirterek, gerek finansallarıyla gerekse operasyonel kabiliyetleriyle birlikte Türkiye’de dünyaya örnek olacak elektrik şirketini yaratmaya çalıştıklarını söyledi. Bu nedenle EPDK’nın dağıtım şirketlerine araştırma geliştirme yapmak için ayırdığı bir bütçe dışında ilave para harcayarak AR-GE çalışmaları yürüttüklerini ifade eden Erdem sözlerini şöyle sürdürdü:

“Dijital dönüşümde öncü olan bir firmayız. Bu ister finansal altyapılarda koşan elektronik sistemlere bakın ister AR-GE çalışmalarına bakın veya şebekelerimize. Birkaç tane örnek vermek gerekirse bizim şebekemizde aşağı yukarı 80.000 tane kurumsal müşterimizin elektrik sayaçlarını merkezden okuyoruz. Türkiye’nin en geniş nesnelerin internet ağına sahibiz. Bunu okuduğumuz gibi hem müşterilerimizin davranış biçimlerini, elektrik tüketim tarzlarını tespit edebiliyor, analiz edebiliyor ona göre alternetif ürünler çıkartabiliyoruz hem de verimliliği arttırabiliyoruz. Bu önemli bir unsur. Bizim dağıtık üretim dediğimiz gerek çatıüstü güneş panelleri olsun veya rüzgar da olabilir teknolojiler gelmeye başlıyor. Bunlar ne oluyor? İngilizcesi prosumer olan üretici ve tüketici anlamına gelen kitleler oluşmaya başlıyor. Yani siz evinize bu sistemleri kurduğunuzda belli bir kısmını kendiniz için üreteceksiniz arta kalan kısmınıda sisteme satabileceksiniz. Biz bunun ortasında bir oyuncu olmak üzere çalışmalarımızı yürütüyoruz.”

AR-GE ÇALIŞMALARI KAPSAMINDA YAPILANLAR

AR-GE çalışmaları kapsamında yaptıkları çalışmalar hakkında da bilgi veren Erdem, “Yapay zeka bizim önem verdiğimiz konulardan bir tanesi. Blockchain teknolojileri. Dağıtık üretimde etrafta üretilen enerjiyi eğer alıp satacaksanız bunun bir şekilde kontrata bağlanması gerekiyor. Bunu yapacak teknoloji blockchain teknolojileridir. Dolayısıyla biz o alanlarda da yatırım yapıyoruz. Mesela bizim Call Center’larımızda ses analizleri yapıyoruz yapay zekayla. Bu ses analizlerinde mükerrer hale gelen hatalar varsa ya da kesintiler varsa anında yaptığımız bu analizler sayesinde o hataların ne anlama geldiği dağıtım şirketine bildiriliyor onlarda o önlemleri alıyorlar. Dolayısıyla teknolojiyi sonuna kadar kullanabildiğimiz ve geliştirmeyi hedeflediğimiz bir alan içerisindeyiz. Bizim hedefimizde şu var dağıtım, satış ana iştigal konumuz bizim. Dağıtımın gittiği noktada bir enerjinin depolanması önemli. Dolayısıyla o konulara ilgimiz var. İkincisi dağıtık üretim dediğim gibi önemli konulardan bir tanesi. Onun yönetsel bacağında ilgimiz var. Üçüncüsü de akıllı şeyler. Bunların hepsinin birleştiği… Mesela bir örnek vereyim. Evinizde çamaşır makinasını kullanacaksınız. Size neden akıllı şehir ihtiyaç çerçevesinde en makul fiyata en makul saatte kullanımı önermesin sistem? Yani bunu yapabilecek kabiliyetteyiz bugün. Dolayısıyla siz çamaşır makinanızı doldurun akşamleyin çamaşır makinanızla benim şebekem konuşsun en ucuza geldiği noktada çamaşır makinanız başlasın ve o elektriği tüketerek en ucuza çamaşırınızı yıkayın gibi. Tabii bu sadece basit bir şey. Mesela hep örneğini verdiğim bir sağlık hizmeti uygulaması ki bunu Sağlık Bakanlığı ile birlikte yapıyoruz. 24 saat hayat ünitesine bağlı yaşam zorunluluğu olan vatandaşlarımız var. Bunların adresleri bizim sistemimizde kayıtlıdır. Eğer planlı ya da plansız bir kesinti yapılacaksa, planlıysa önceden gideriz mutlak bir şekilde ya sistemden müdahale eder onlara kesintisiz bir devamlılık sağlarız, illa kesilecekse de plansız bir kesinti varsa da jeneratör getiririz oraya onların hayata bağlılığını devam ettiririz. Dolayısıyla bunların hepsi bu teknolojilerin getirdiği önemli çalışmalar” ifadesini kullandı.