Ercömert: Yenilenebilir enerjide yeni hedef 100 GW

HESİAD Yönetim Kurulu Üyesi Taner Ercömert, yenilenebilir kaynaklara dayalı kurulu elektrik kapasitesinin Şubat 2021 itibariyle 50 gigavat (50 bin MW) sınırını aştığını belirterek, “Gelecek 10 yıl için yeni hedefimiz 100 GW” dedi.

Enerji Günlüğü - HESİAD Yönetim Kurulu Üyesi Taner Ercömert, yenilenebilir kaynaklara dayalı kurulu elektrik kapasitesinin Şubat 2021 itibariyle 50 gigavat (50 bin MW) sınırını aştığını belirterek, “Gelecek 10 yıl için yeni hedefimiz 100 GW” dedi.

Hidroelektrik Santralları Sanayi İşadamları Derneği (HESİAD) Yönetim Kurulu Üyesi Taner Ercömert, 2020 yılında elektrik üretimi alanında yaşanan gelişmeleri ve geleceğe yönelik beklentileri Enerji Günlüğü’ne değerlendirdi. Türkiye’nin 2020 yılındaki toplam elektrik tüketiminin 304.8 milyar kilovatsaate ulaştığını anlatan Ercömert, yıllık elektrik üretimin ise 305.4 milyar kWh olarak kayıtlara geçtiğini kaydetti.

KURULU GÜÇ 100 BİN MW’YE DAYANDI

Türkiye’deki elektrik santrallerinin toplam kurulu gücünün 96 bin megavatı (96 GW) aştığını belirten Ercömert, “2020 sonu itibariyle toplam kurulu güçte en yüksek pay yüzde 32.4 ile hidroelektrik santrallerine aitti. Doğal gaz santrallerinin payı 26.5, kömüre dayalı elektrik üretim tesislerinin payı ise yüzde 21 seviyelerinde. Bu arada rüzgar santrallerinin payı yüzde 10’a yaklaşırken (yüzde 9.5), güneş enerji santrkallerinin payı yüzde 7’ye ulaştı. Jeotermal elektrik santkalleri (JES) ile biyokütle eneri santralleri ise yaklaşık yüzde 3’lük bir paya sahip” dedi.

HES’LER FOSİLE KARŞI ANA SÜRÜKLEYİCİ

Elektrik kurulu gücünde ve toplam elektrik üretiminde yenilenebilir kaynakların payının giderek arttığını hatırlatan Taner Ercömert, “Ülkemizde yenilenebilir enerjiye dayalı elektrik üretim gücünün kaynaklara göre güncel dağılımında da 31 bin 420 MW hidroelektrik santraller ilk sırada yer alıyor. Rüzgar enerji santralleri (RES) 9 bin 240 MW ile ikinci sırayı alırken, güneş enerji santralleri (GES) 6 bin 740 MW, jeotermal elektrik santralleri (JES) 1700 MW, biyokütle enerji santralları (BES) 1110 MW’lik paya sahip” diye konuştu.

YEK’LERİN PAYI 50 GW’Yİ AŞTI

Limak Holding Hidroelektrik Grubu Genel Müdürü Taner Ercömert, Türkiye için yenilenebilir enerji kaynaklarına dayalı kurulu güçte yeni bir hedefe işaret etti. Ercömert, “Şubat 2021 itibarıyla Türkiye’deki yenilebilir kaynaklı santralların toplam gücünün 50 GW eşğini aştı. Hedef artık 100 GW’lık yenilenebilir enerji gücüne ulaşmak” dedi. Türkiye’de 10 yıl ya da kötümser senaryo ile en geç 15 yıl içinde yenilenebilir enerji kaynaklı elektrik üretim santralları kurulu gücünün 100 GW sınırını aşmasını arzuladıklarını belirterek “Gönlümüzden geçen, bu süre içinde hidroelektrik enerjide 35 GW’ın geçilip 40 GW’a yaklaşılmış olması, rüzgar ve güneşte ayrı ayrı 25 GW’ın geçilip 30 GW’a yaklaşılmış olması, biyokütle ve jeotermal enerji kapasitesinin ise toplam 5 GW mertebesine yükselmiş olması” diye konuştu.

NORVEÇ AVRUPA ŞAMPİYONU

HESİAD Yönetim Kurulu Üyesi Taner Ercömert, araştırma kukuluşu EMBER’in Ocak 2021’deki Avrupa Birliği Elektrik Sektörü Raporu’na göre Birlik üyesi ülkelerin toplam elektrik üretiminde yenilenebilir kaynakların payının 2019’da yüzde 34 iken 2020’de yüzde 38’e çıktığını söyledi. Avrupa’da yenilenebilir kaynakların payının en yüksek olduğu ilk 5 ülkeyi Norveç, Avusturya, İsviçre, İsveç ve Danimarka olarak sıralayan Ercömert, “Bu ülkelerde elektrik üretiminde yenilenebilir kaynakların payı yüzd 60-98 arasında değişiyor” dedi.

AB ORTALAMASINDAN İYİ

Finlandiya, İspanya, İtalya, Türkiye ve Almanya’da yenilenebilir kaynakların toplam elektrik üretimi içindeki payının yüzde 40’ı aştığını anlatan Taner Ercömert, “Yani Türkiye’deki yenilenebilir kaynakların payı yüzde 42.38 ile Avrupa Birliği ortalamasının üzerine çıktı. 2030 yılında yenilenebilir enerji kaynaklarının elektrik üretiminde fosil yakıtlı kaynaklardan daha fazla paya sahip olmasını bekliyoruz” diye konuştu.

SU GÜCÜ 10 YIL DAHA EN BÜYÜK

HESİAD Yönetim Kurulu Üyesi Taner Ercömert, gelecek 10 yılda elektrik üretiminde kömür ve doğal gazın toplam payının yüzde 50’nin altına inmesini ve yenilenebilir kaynaklarının 2030 itibariyle fosil yakıtlı kaynaklardan daha fazla paya sahip olmasını beklediğini vurguladı. Önümüzdeki dönemde rüzgar ve güneşin payının hızla artmasını bekleyen Taner Ercömert, halen yüzde 25’in üzerinde paya sahip HES’lerin en büyük yenilenebilir kaynak ünvanını gelecek 10 yılda da koruyacağı görüşünde.

Mehmet KARA - Enerji Günlüğü

Kaynakların elektrik üretimindeki payı (%)
Kaynak Pay
Kömür  34,82
Hidroelektrik 25,59
Doğal gaz 22,69
Rüzgar  8,11
Güneş   3,82
Jeotermal  3,06
Biyokütle 1,8