Ercömert: Türkiye’nin 20 bin MW daha HES potansiyeli var

Limak Hidroelektrik Santrallar Grubu Genel Müdürü Taner Ercömert, Türkiye’nin hidroelektrik potansiyelinin %60’ının işletmeye alındığını ve 20 bin MW daha potansiyele sahip olduğunu söyledi.

Enerji Günlüğü - Limak Hidroelektrik Santrallar Grubu Genel Müdürü Taner Ercömert, Türkiye’nin hidroelektrik potansiyelinin %60’ının işletmeye alındığını ve 20 bin MW daha potansiyele sahip olduğunu söyledi.

Limak Hidroelektrik Santrallar Grubu Genel Müdürü Taner Ercömert EIF kapsamında yaptığı değerlendirmede Türkiye’nin hidroelektrikte 31 000 MW kurulu güce yaklaştığını ve ekonomik hidroelektrik kapasitenin yaklaşık % 60’ının işletmeye alındığını belirterek, “Ama önümüzde daha 20 bin MW’lık potansiyel gözüküyor. İnşallah onları da peyderpey devreye alacağız. Türkiye Cumhuriyetimizin 100. yılında 109-110 MW’lık bir kurulum hedefliyor. Bunun 35 000 MW’ının HES  olmasını düşünüyoruz. Bakanlıklarımız ve EPDK’nın desteğiyle, DSİ  & HES yapımında başarılı yerli şirketlerimizin öncülüğünde bu hedefi inşallah tutturacağız, öyle gözüküyor” ifadesini kullandı. 

“YEKDEM DESTEĞİ SÜRMELİ VE NETLEŞMELİ”

Bu büyük hedeflerin tutturulabilmesi için sektörün sorunlarının çözülmesi gerektiğini ve devletin sektöre yatırımlara desteğinin devam etmesini arzu ettiklerini de sözlerine ekleyen Ercömert, “YEKDEM’i 30 Haziran 2021 sonrasında da görmek istiyoruz. Hangi şartlarda ve hangi sürelerde devam edeceğinin de açıklanmasını talep ediyoruz” dedi. 

"PAYDAŞLAR ARASINDA ETKİN BİR KOORDİNASYON OLMALI"

Sektörün bazı çözüm bekleyen sorunları olduğunu kaydeden Ercömert, Baraj ve HES yapımında fizibilite ve tasarımın doğru yapılmasıyla, inşaat ve teçhizat firması seçimlerine özen gösterilmesinin önemli olduğunu belirtti. Suyun kıymetli olduğunun altını çizen Ercömert, havza bazında enerji üretimi konusunda paydaşlar arasında etkin bir koordinasyonla suyun maksimum oranda kullanılması ve verimli santral işletmelerinin gerçekleştirilmesiyle ülkemizin en büyük milli kaynağı olan sudan en yüksek oranda yararlanılabileceğini belirtti. Ercömert, DSİ, EÜAŞ, TEİAŞ, EÜD, HESİAD ve özel HES işletmecileri arasında sağlıklı ve sürekli bir bilgi/veri iletişimi, işbirliği ve koordinasyona ihtiyaç olduğunu vurguladı. 

Sabiha KÖTEK - Enerji Günlüğü