EPGİS: İstasyonlar sokağa çıkma yasağında hizmetlerine devam etsin

EPGİS, tüm akaryakıt istasyonlarının sokağa çıkma yasağında hizmetlerini aksatmadan ve koronavirüs salgınını arttıracak eylemlerden kaçınmak şartıyla, adil paylaşım prensibi ile hizmetlerine devam etmesini talep etti.

Enerji Günlüğü - EPGİS, tüm akaryakıt istasyonlarının sokağa çıkma yasağında hizmetlerini aksatmadan ve koronavirüs salgınını arttıracak eylemlerden kaçınmak şartıyla, adil paylaşım prensibi ile hizmetlerine devam etmesini talep etti.

Enerji Petrol Gaz İkmal İstasyonları İşveren Sendikası (EPGİS), Corona Virüs COVİD-19 nedeniyle geçtiğimiz hafta sonu uygulanan ve bundan sonra da uygulamaya devam edileceği belirtilen sokağa çıkma yasağında, nöbetçi akaryakıt istasyonu işleyişinde yaşanılan aksaklıklar hakkında İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’yu bilgilendirdi.

EPGİS Başkanı Fesih Aktaş yaptığı yazılı açıklamada, bu kritik süreçte aksaklıkların yaşanmaması için şu teklifleri sundu; 

Salgın ile ilgili tüm korunma tedbirlerini mutlak uygulanması şartıyla,

Şehir Merkez istasyonlarında maksimum 2-3 personel ile kırsal istasyonlarında ise 1-2 personel
bulundurularak hizmet vermeye devam etmesi, 

Bu personeller ile istasyon ve kamu mal/can güvenliğinin sağlanması,

Dışarı çıkmasına Valiliklerce izin verilmiş araçlar haricinde hiçbir araca hizmet vermeksizin akaryakıt
ikmaline devam edilmesi.

NÖBETÇİ AKARYAKIT İSTASYONU İŞLEYİŞİNDE YAŞANILAN AKSAKLIKLAR

Bilgilendirmede nöbetçi akaryakıt istasyonu işleyişinde yaşanılan aksaklıklar ise şöyle sıralandı:

1-  Öncelikle akaryakıt istasyonları, parlayıcı ve patlayıcı madde bulunduran ve çok tehlikeli sınıfa dahil işletmeler olup; güvenliğin garanti altına alınması zorunlu işletmelerdir. Fiili olarak kapanması, kamu mal ve can güvenliği açısından ciddi risk oluşturmaktadır. Bu neden ile istasyonlarda en az 1 yada 2 personelin güvenliği sağlamak ve acil bir durumda müdahale için bulunması önemlidir. Kimi bölgelerde kolluk gücünün istasyonlarda hiç kimsenin bulunmamasını istemesi, belirttiğimiz açılardan sıkıntıya neden olmuştur.

2-  Gerek dağıtım firmalarının ve gerekse istasyonların almış oldukları kamu ihaleleri nedeniyle zorunlu olduğu ikmal şartı yerine getirilememiştir.

3-  Emniyet, ambulans, jandarma ve itfaiye araçları gibi acil durum için kullanılan araçların ikmalleri, bu araçların, nöbetçi olan istasyonlara yakın olmaması nedeniyle ikmal yapılamamış ve araçların hizmeti tehlikeye girmiştir.

4-  Özellikle ülkemizin gıda ikmal noktaları olan şehirlerde, kamyonların yük alması ve yola çıkışı sabaha karşı olduğundan, kapalı istasyonlarda ikmal yapılamayışı nedeniyle nakliye hizmetinde aksama yaşanmıştır. Bu durum gıda sevkiyatını olumsuz etkilemiştir.

5-  Mevsimsel tarım şartları yüzünden çiftçiye anlaşmalı olarak ikmal yapan istasyonlar bu süreçte hizmet vermekte sıkıntı yaşandığı gözlemlenmiştir.

6-  Mahsulünü, pazarlara göndermesi gereken çiftçiler ve bu ürünleri ülke geneline götürecek nakliyecilerin, bulundukları mahallerde veresiye çalıştıkları istasyonların kapalı olmasından dolayı mağduriyet yaşadıkları, yakıt alamadıkları gözlemlenmiştir.

7-  Ülke sınırları yakınlarında olan Büyükşehirlerden ve transit yollardan geçmesi gereken tır ve kamyonların bu bölgelerde ikmal sıkıntısı yaşadığı gözlemlenmiştir.

8-  Özellikle 3 büyükşehirde bazı lokasyonlarda çok fazla akaryakıt istasyonu olması nedeniyle yönetmelikte belirtilen 50 bin nüfusa 1 adet 24 saat açık istasyon şartı bu bölgelerde 4 saatte bire dönüşümlü hale gelmek durumunda bırakmış olup bu da yönetimsel sıkıntıya neden olduğu gözlemlenmiştir.

9-  Akaryakıt istasyonlarında kullanılan POS cihazlarının ve WC’lerin market içerisinde olmasından dolayı, kapatılan marketlerden dolayı istasyonlar da mağduriyet yaşadıkları gözlemlenmiştir.