Enerji Günlüğü - Elektrik piyasasında üreticilerin ödeyeceği Nisan ayı YEKDEM birim maliyeti EPDK tahmininin yüzde 90 üzerine çıkarak, 141.7 lira oldu.
Elektrik piyasasında piyasa katılımcıları ile EPİAŞ arasında Nisan 2019 döneminde gerçekleşen tüm ticarete ilişkin uzlaştırma rakamları belli oldu. Kesinleşen rakamlara göre, piyasa katılımcıları için uygulanacak YEKDEM birim maliyeti 141,687 TL/MWh olarak hesaplandı. Nisan ayı için EPDK’nın öngördüğü YEKDEM birim maliyeti tahmini 74,3 TL/MWh idi. Buna göre YEKDEM birim maliyeti EPDK’nın tahminini yüzde 90,6 oranında aşmış durumda.
SANAYİCİ ELEKTRİĞİ 350 TL/MWh
Nisan 2019 dönemi için gerçekleşen YEKDEM birim fiyatı ile birlikte Nisan ayında piyasaya sunulan elektriğin toplam maliyeti (Ağırlıklı Ort.PTF+YEKDEM) 342 TL/MWh dolaylarında. Bu rakama bir de tedarik şirketlerinin katsayı/hizmet bedelleri eklendiğiminde Nisan ayında sanayicinin elektrik birim maliyeti 350 TL/MWh’i de aşmış oluyor.
FİNANSMAN MALİYETİ KATILIMCININ SIRTINDA
Ancak burada göz ardı edilmemesi gereken en önemli konu gerçekleşen YEKDEM ile tahmini YEKDEM arasındaki farktan kaynaklanan finansman yükünün yine piyasa katılımcıları tarafından üstlenilmesi. Tüketici, Nisan ayına ilişkin fatura ödemesini, tahmini YEKDEM birim maliyetine göre gerçekleştiriyor. Gerçekleşen YEKDEM birim maliyeti ile tahmin arasındaki fark, bir sonraki ayın faturasında tüketiciye yansıtılıyor. EPİAŞ tarafından piyasa katılımcılarından ilgili ayın 23’üncü gününde tahsil edilen YEKDEM bedeli, tüketiciden en erken bir sonraki ayın 15’inci gününde tahsil edilebiliyor. Bu süre zarfındaki YEKDEM kaynaklı finansman maliyeti ise kredi borçları yığılmaya devam eden piyasa katılımcılarına yüklenmiş durumda.
LİSANSLI YEK ÜRETİMİ 7,9 MİLYON MWH
Nisan ayının yenilenebilir enerji kaynakları açısından oldukça bereketli geçtiğini söylemiştik. Gerçekleşen üretim rakamlarını şöyle bir hatırlamak gerekirse: YEKDEM kapsamında lisanslı üretim miktarları arasında kanal, nehir ve rezervuarlı hidroelektrik santralleri toplamı 6.288.896 MWh üretim yaparken toplam üretimdeki payı yüzde 27,60 olarak gerçekleşti. İkinci büyük paya sahip olan rüzgâr santralleri üretim miktarı ise 1.391.183 MWh ile yüzde 6,1 oldu. Rüzgârı 613.695,69 MWh ile Jeotermal santralleri, 59.891 MWh ile biyokütle, 56.701 MWh ile diğer YEKDEM kapsamındaki santraller izledi.
Duru EGELİ - Enerji Günlüğü