Enerji Günlüğü - EPDK Başkan Yardımcısı Hacı Ali Ulutaş, Güneş Enerjisi Sanayicileri ve Endüstri Derneği (GENSED) ve Ankara Sanayi Odası (ASO) işbirliği ile Ankara’da düzenlenen Güneş Enerjisi ve Enerji Depolama Semineri’nin açılışında yaptığı konuşmada sektördeki gelişmelere dair değerlendirmelerde bulundu.
YATIRIMI TEŞVİK EDİCİ DÜZENLEMELER
Son beş altı yılda enerji sektörünün odak noktalarından birinin güneş olduğunu belirten Ulutaş, “Güneş yolu açmış rüzgar arkadan gelmiştir.
Depolamalı üretim lisanslarına dair sürecin başlamasıyla enteresan iş modelleri dönmeye başladı. Her düzenlememizin neleri etkilediğinin bilincindeyiz. Zor bir görevimiz var. Bir iki gün sonrasını değil, yatırımı teşvik edecek düzenlemeler yapmaya çalışıyoruz” dedi.
ÇAĞRI MEKTUBU 35 BİN MW’YE ULAŞTI
Sanayicilerin kendi bölgelerinde kuramayacakları güneş enerji santrallerini (GES) başka bölgelerde kurabilmelerinin önünün açılmasının bu alandaki lisans başvurularını tetiklediğini kaydeden Hacı Ali Ulutaş, “Lisanssız alanında 2019 yılına kadar 7500 MW’lik lisanssız çağrı mektubu alınmışken, bu miktar şu anda 35 bin MW’ye yaklaştı” diye konuştu.
Bir sanayicinin lisanssız elektrik üretim tesisi kurmasının ülkeye iki yönlü katkı sağladığını kaydeden EPDK Başkan Yardımcısı Hacı Ali Ulutaş, “Biri kendi elektriğini yenilenebilir kaynaklardan üretip emisyon ticareti yapabilir hale gelmesiyle ülkeyi karbon vergisinden kurtarmış oluyoruz. Öbür taraftan puant talebimizi düşürdüğü için enerji fiyatlarına da olumlu (aşağı düşürücü - EG) etki ediyor” ifadelerini kullandı.
GÖREV SIRASI SANAYİCİDE
Depolamalı RES ve GES başvurularının yenilenebilir enerjinin daha çok yatırım alabilmesi için bir yol açtığını kaydeden Hacı Ali Ulutaş şunları söyledi:
“Artık bu başarı hikayesini kâğıt üzerinde bırakmayıp, sahaya yansıtma vakti geldi. Verilmiş lisansların sahaya yansıması konusunda üzerinize önemli roller düşüyor. Yatırımcımızın üzerine düşeni yapacağına inanıyoruz. Sektör paydaşları ile fikir alışverişine kapımız daima açıktır. Birlikte daha fazla yatırım yapılması için hep birlikte bu yolda yürüyeceğiz.”
ÇEVREYE ZARAR VERMEDEN...
Yenilenebilir enerji alanında yerliliğin ve çevreye uyumun önemine de işaret eden EPDK Başkan Yardımcısı Hacı Ali Ulutaş, şöyle devam etti:
“Vermlilik, can güvenliği, makine güvenliği, hat güvenliği, ekosistemin güvenilir olması ve çevreci şekilde olması önemli. Güneş santrali yaparken çevreye zarar vermenin manası yok. Amaç zaten çevreyi korumak. İşte bu konuların sahaya daha fazla yansıması, teknik yönden çevreyle uygumlu adımların atılması önemli.” Yeni nesile daha iyi bir dünya bırakabilmek iç in karbon ayak izini küçültecek, yenilenebilir enerji kaynaklarına yatırımların artacağına inancım tam. Yapacak işimiz çok.”
Mehmet KARA - Enerji Günlüğü / ANKARA