EPDK’dan Gülefşan Demirbaş MEDREG Başkanlığı’na aday

Enerji Günlüğü - EPDK Strateji Geliştirme Dairesi Başkanı Gülefşan Demirbaş, Akdeniz Enerji Düzenleyicileri Birliği (MEDREG) Başkanlığı’na aday. Akdeniz...

Enerji Günlüğü - EPDK Strateji Geliştirme Dairesi Başkanı Gülefşan Demirbaş, Akdeniz Enerji Düzenleyicileri Birliği (MEDREG) Başkanlığı’na aday. 

Akdeniz coğrafyasında bölgesel bir enerji pazarı yaklaşımını hayata geçirmek üzere faaliyet gösteren, Akdeniz Enerji Düzenleyicileri Birliği / Mediterranean Energy Regulators) MEDREG Genel Kurulu 29 Kasım 2018 tarihinde İstanbul’da toplanacak. Genel Kurul’da MEDREG Dönem Başkanlığı için seçimler de yapılacak. Başkanlık yarışı Ürdün ve Türkiye’yi temsil eden iki aday arasında geçecek. 

İKİ KADIN ADAY YARIŞACAK 

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) Strateji Geliştirme Dairesi Başkanı Gülefşan Demirbaş, Ürdün Enerji Düzenleme Otoritesi temsilcisi Vijdan Al Rabadi ile yarışacak. Demirbaş, Al Rabadi’den daha fazla destek toplayıp seçilmesi halinde, uluslararası bir enerji örgütlenmesinde en üst düzey görev almış Türk kadın yönetici unvanını da elde edecek. 

ÇALIŞMA GRUBU’NDAN BİRLİĞE 

MEDREG’in temeli, Akdeniz bölgesinde gerçekleştirilmesi hedeflenen bölgesel enerji pazarı yaklaşımının hayata geçirilmesi amacıyla 2006 yılında kurulan çalışma grubuna dayanıyor. Üye ülkelerin enerji düzenleyicilerini bünyesinde toplayan oluşum, 2007 yılında EPDK’nın da kurucu üye olarak yer aldığı Akdeniz Enerji Düzenleyicileri Birliği’ne (Mediterranean Energy Regulators - MEDREG) dönüştü. 

MEDREG, Akdeniz havzasında elektrik ve doğal gaz piyasalarının entegrasyonu ve bu bağlamda düzenleyici çerçevelerin uyumlaştırılması için çalışmalar yürütüyor. MEDREG’in belli başlı görev ve hedefleri şunlar: 

Enerji piyasalarının ve mevzuatının uyumlaştırılması ve Avro-Akdeniz bölgesinde pazar entegrasyonunun tedricen sağlanmasına katkı sunulması. 

Güvenli, düşük maliyetli ve çevresel olarak sürdürülebilir enerji sistemlerine dayalı enerji piyasalarının entegrasyonu ve verimliliğin arttırılması yoluyla enerji sektöründeki sürdürülebilir gelişmenin desteklenmesi. 

Altyapı yatırımlarının yapılması ve iyileştirilmesi, Akdeniz bölgesi için yenilikçi finansal çözümler ve enerji düzenlemesi alanında araştırmalar gibi başlıca ortak ilgi alanlarını desteklenmesi. 

Çalışma grupları, eğitimler ve seminerler vasıtasıyla kapasite geliştirme imkânları sunulması. 

Sürekli bir tartışma ve işbirliği ortamı sağlayarak, üyeleri arasında bilgi değişimi ve yardımlaşmanın kolaylaştırılması. 

ÖNEMİ DAHA DA ARTACAK 

Akdeniz için Birlik (AiB) tarafından başlatılan Bölgesel Elektrik Piyasası Platformu, Doğal Gaz Platformu ile Yenilenebilir Enerji ve Enerji Verimliliği Platformu süreçleri ve bu kapsamda Bölgesel Elektrik Piyasası Platformu’nun animatörlüğü MEDREG tarafından üstlenilmiş durumda. 

BAŞKANLIK PORTEKİZ’DE

MEDREG Başkanlığı halen Portekiz enerji düzenleme kurumu tarafından yürütülüyor. Başkan yardımcılıklarını ise Ürdün enerji düzenleme kurumu temsilcisi Vijdan Al Rabadi ile EPDK Strateji Geliştirme Dairesi Başkanı Gülefşan Demirbaş üstleniyor. 

Doğal Gaz Çalışma Grubu Başkanlığı ile Akdeniz İçin Birlik Enerji Platformları Görev Gücünün Başkanlığı ile Kurumsal Çalışma Grubu Başkan Yardımcılığının Kurum personeli tarafından yürütüldüğü MEDREG’in çalışmaları, çalışma gruplarında görevli Kurum personeli tarafından takip ediliyor. 

8 kişiden oluşan Sekretaryası ile birliğin merkezi İtalya/Milano’da bulunuyor. MEDREG Genel Kurulu, Başkan, Başkan yardımcıları, Çalışma Grubu Başkanları ve üye düzenleyici kurumların üst düzey yetkililerinin katılımıyla 6 ayda bir toplanıp, birliğin işleyişine ilişkin stratejik konuları görüşüp, önemli belgeleri onaylıyor. Avrupa Komisyonu Genel Kurul toplantılarına gözlemci olarak katılıyor. 

MEDREG’in halen 24 üyesi bulunuyor. Örgütte bazı ülkeler, iki kurumla birden temsil ediliyor. Üyeler arasında 8 Avrupa, 4 Balkan, 9 Ortadoğu ve Kuzey Afrika ülkesi yer alıyor. Son üyelik başvurusu sahibi Moritanya’nın üyeliğe kabulü de 29 Kasım’daki genel kurulda oylanacak. 

MEDREG üyeleri:

1) Arnavutluk (ERE)

2) Cezayir (CREG)

3) Cezayir (ARH)

4) Bosna Hersek (SERC)

5) Hırvatistan (HERA)

6) Güney Kıbrıs Rum Yönetimi (CERA)

7) Mısır (EGYPTERA)

8) Fransa (CRE)

9) Yunanistan (RAE)

10) İsrail (PUA)

11) İsrail (NGA)

12) İtalya (AEEG)

13) Ürdün (ERC)

14) Ürdün (MEMR)

15) Libya (ME)

16) Malta (MRA)

17) Karadağ (REGAGEN)

18) Fas (MEMEE)

19) Filistin (PEA)

20) Portekiz (ERSE)

21) Slovenya(AGEN RS)

22) İspanya (CNE)

23) Tunus (MIT)

24) Türkiye (EMRA)