EPDK pahalı gaza dur dedi

Enerji Günlüğü - BOTAŞ yerine özel sektörden daha pahalı fiyattan gaz alarak, bunun maliyetini tüketicinin faturasına yansıtan doğalgaz dağıtım şirketlerine...

Enerji Günlüğü - BOTAŞ yerine özel sektörden daha pahalı fiyattan gaz alarak, bunun maliyetini tüketicinin faturasına yansıtan doğalgaz dağıtım şirketlerine EPDK "dur" dedi.

Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu (EPDK) Başkanı Mustafa Yılmaz yaptığı yazılı açıklamada, mevzuat gereği doğalgaz dağıtım şirketlerinin ihtiyaçlarının en fazla yüzde 50’sini BOTAŞ’tan karşılayabildiğini hatırlattı.

FATURA VATANDAŞA ÇIKMASIN

Bazı gaz dağıtım şirketlerinin, geri kalan yüzde 50'lik kısmı pahalı şekilde tedarik ederek bunu tüketiciye yansıttığını tespit ettiklerini kaydeden Yılmaz şöyle dedi:

"Vakit kaybetmeden gerekli adımı attık. Kanun'dan aldığımız yetki ile önemli bir karar aldık. Dağıtım şirketleri için en ucuz kaynak gazını temin etmenin yolunu açtık. Dağıtım şirketleri artık ihtiyaçlarının yüzde 50’sini değil, tamamını BOTAŞ’tan temin edebilecek."

KURUM İZLEMEDE KALACAK 

Kurum'un işinin burada bitmediğini vurgulayan EPDK başkanı Yılmaz "Dağıtım şirketlerinin BOTAŞ'a vaktinde başvurup ucuz doğal gaz temin etmesini ve vatandaşımıza da en ucuz doğal gazı satmasını takip edeceğiz. BOTAŞ’tan ucuz doğal gaz almak varken pahalı gaz tedarik edip vatandaşa pahalı doğal gaz satılmasının önüne geçeceğiz" dedi.

PAHALI TEDARİKÇİYE YÖNELMEYİN

Bu karardan hem tüketicinin hem de dağıtım şirketlerinin kârlı çıkacağını vurgulayan Başkan Yılmaz şöyle devam etti: "Kurum olarak önceliğimizin tüketici olduğunu hep vurguluyorum. Bu noktada dağıtım şirketlerine önemli görevler düşüyor. Kendilerine yazı göndererek BOTAŞ’tan daha ucuzu gaz almak varken pahalı tedarikçilere yönelmemeleri gerektiğini vurguladık."

SEKTÖRDEN EPDK'YA ELEŞTİRİLER  

EPDK'nın doğalgaz fiyatlarına yönelik son kararı, doğalgaz sektöründe yeni bir tartışmayı ateşledi. Bazı sektör temsilcileri EPDK'yı kendisini yasa yapıcı yerine koymakla suçladı. Kimi uzmanlar da gelişmeleri, doğalgazda rekabetçi bir piyasa oluşturulması hedefi konusunda bugüne kadar adım atılmamasının sonucu olarak niteledi. 

Mehmet KARA