Enerji Günlüğü - Enerji Sanayicileri ve İşadamları Derneği (ENSİA) Başkanı Hüseyin Vatansever, devletin yerli rüzgar türbini kullanan elektrik üreticisine sağlanan ilave yerli katkı desteğinin devam ettirilmesini istedi.
ENSİA Başkanı ve Ege Bölgesi Sanayi Odası (EBSO) Yönetim Kurulu Üyesi Hüseyin Vatansever, DÜNYA Gazetesi’nin manşetine taşıdığı yerli rüzgar türbiniyle üretilen elektriğe ödenen ilave katkının kaldırılması haberi üzerine bir açıklama yaptı. ENSİA Başkanı Vatansever, “Yerli türbinin rüzgarı kesildi” başlığını taşıyan habere göre yerli ekipman kullanan Yücel Çeltik’e ait lisanssız elektrik üretim tesislerine ödenen elektrik alım fiyatının 11 cent’ten 7.3 cent’e indirildiğini kaydetti.
YERLİ ÜRETİM SEKTEYE UĞRAR
Hüseyin Vatansever, Yücel Çeltik’in itiraz ettiği söz konusu uygulamanın sürdürülmesi halinde Türkiye’nin enerji kaynaklarının çeşitlendirilmesinde çok kritik rol üstlenen rüzgar enerjisi yatırımcısının zarar göreceğini ve yerli enerji ekipmanı üretimine de sekte vurulacağını anlattı. Vatansever şu görüşleri dile getirdi:
“Ülkemizin yenilenebilir enerji kaynaklı kurulu gücündeki artışta lisanssız enerji santrallerine verilen yerli üretim teşviğinin payı çok büyük. Bu santraller sadece elektrik üretmiyor. Enerji üretimi için yurt dışına döviz ödenmesine engel oluyor, çok büyük bir yan sanayiyi geliştirip istihdamı da beraberinde getiriyor.”
MAÇ SIRASINDA KURAL DEĞİŞMEMELİ
ENSİA Başkanı Hüseyin Vatansever, Dernek olarak bu sürecin takipçisi olacaklarını, kazanılmış hakların korunması için kamu otoritelerine doğruları anlatmak için mücadele edeceklerini söyledi. Vatansever, “Devletimizin sözüne ve yapılan kontratlara güvenip yatırım yapan işadamlarımız pişman edilmemeli. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’ndan bu kararın ve uygulamanın düzeltilmesini bekliyoruz” diye konuştu.
BURADA ÜRETEN HERKES YERLİ
Türkiye’nin yenilenebilir enerji sektöründe yakaladığı ivmeyi sürdürülebilir kılmak için, yerli üretime ek destekler vermesi gerektiğinin altını çizen Vatansever, Türkiye’de üretim yapan herkesi “yerli yatırımcı” olarak tanımladıklarını vurguladı. Santrallerin tüm makine ve ekipmanlarının yerli üretimini ülkenin makro hedefi olarak belirlemek gerektiğini anlatan Vatansever, “Oysa yeni uygulama, bu amaç doğrultusunda daha önce verilen bir hakkın geri alınması, adeta müsabaka devam ederken kuralların değiştirilmesi anlamına geliyor” dedi.
DOĞALGAZ SANTRALLERİNİN ROLÜ MÜ VAR?
ENSİA Başkanı Hüseyin Vatansever, yerli ekipman kullanana verilen ilave katkının kaldırılmasında son iki yılda büyük zararlar yazan doğalgaz çevrim santrallerinin etkili olduğunu düşünmek istemediklerini belirtti. Vatansever, aldığı lisanssız üretim yatırım iznini suistimal edenler varsa, bunların engellenmesi ve gereken şekilde cezalandırılması için de kamu otoritelerine tam destek verdiklerinin altını çizdi.
HEDEFLERİ YAKALAMAK İÇİN
Türkiye’nin 2023 yılında yüzde 30’u yenilenebilir kaynaklara dayalı 100 bin MW’lik elektrik üretim kapasitesi hedeflediğine işaret eden ENSİA Başkanı Hüseyin Vatansever, “Bunun 20 bin MW’sini rüzgar, 5 bin MW’sini de güneş yatırımları oluşturacak. Bu hedefler, RES’lerin dört kat, GES’lerin ise 10 kat artması anlamına gelecek.
Geleceği bu kadar parlak olan bir sektör, ancak yerli üretim gücüyle hedeflenen başarıyı yakalayabilir. Bu noktada devletin alım garantisi, sadece yatırımları cezbedici etki yaratmıyordu, yerli üretime büyük bir moral desteği de sağlıyordu” ifadelerini kullandı.
NE OLMUŞTU?
Türkiye’nin enterkonnekte enerji sistemine 1 Megawatt’ın altında elektrik verme kapasitesine sahip ve belirlenen oranlarda yerli üretilen lisanssız RES’lerin devlete sattığı elektriğin kilowatt/saat bedeli 11 cent’ten 7.3 cent’e indirildi. Uygulamanın ilk örneği Balıkesir-Gönen OSB’de yerli türbin kullanarak rüzgâr santrali kuran Yücel Çeltik Bakliyat Gıda Tarım Nakliyat Sanayi ve Ticaret Limited Şirketi’nde yaşandı. Bölgedeki görevli tedarikçi konumunda bulunan Uludağ Elektrik Perakende Satış AŞ, Yücel Çeltik’in kasım ayında gönderdiği faturayı iade ederek, bundan böyle kilovatsaat başına 11 cent yerine 7.3 cent üzerinden fatura kesmesi gerektiğini bildirdi. Yücel Çeltik ise aynı üretim/tüketim dönemine ait yeni bir faturayı yine 11 cent fiyattan keserek, ihtarname eşliğinde Uludağ Elektrik’e göndermişti. Şu anda benzeri konumdaki yatırımcılar da, Yücel Çeltik ile Uludağ Elektrik Perakende AŞ arasındaki restleşmenin sonucunu merakla bekliyor.