ENSİA: Covid 19 nedeniyle yenilenebilir yatırımları durdu

ENSİA Başkanı Hüseyin Vatansever, Covid 19 virüs salgınının zora soktuğu yenilenebilir enerji yatırımlarının sürmesi için YEKDEM’in bir yıl daha uzatılmasını istedi.

Enerji Günlüğü - ENSİA Başkanı Hüseyin Vatansever, Covid 19 virüs salgınının zora soktuğu yenilenebilir enerji yatırımlarının sürmesi için YEKDEM’in bir yıl daha uzatılmasını istedi. 

Enerji Sanayicileri ve İşadamları Derneği (ENSİA) Başkanı Hüseyin Vatansever, yaptığı açıklamada koronavirüs salgını nedeniyle durma aşamasına giren sektörlerin başında yenilenebilir enerjinin geldiğini belirtti. Yenilenebilir Enerji Destek Mekanizması’nın (YEKDEM) 31 Ekim 2020’de sona erecek olmasını da rüzgâr, güneş, biyokütle ve jeotermal enerjide planlanan yatırımlar için bir diğer tehlike olarak nitelendiren Vatansever şunları söyledi: 

“Yenilenebilir ve temiz enerjiden yatırımlarının ürettiği elektriği devletin 10 yıl süre ile döviz cinsinden satın alması ve yerli olarak üretilen aksamların da 5 yıl boyunca teşvik edilmesi esasına dayanıyor. Koronavirüs nedeniyle başta rüzgâr enerjisi olmak üzere pek çok temiz enerji yatırımında devreye alınma süreçlerinin, YEKDEM’e son başvuru tarihi olan 31 Ekim 2020’ye yetişmesi mümkün olmayacak.” 

YEKDEM’İN YERİNE NE GELECEĞİ BELİRSİZ

Hüseyin Vatansever, 2017 yılında dönemin Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak tarafından “YEKDEM’in uzatılmayacağı” yönünde açıklama yapılmasına rağmen, aradan geçen üç yılda yerine hangi destek mekanizmasının ikame edileceğinin belirsizliğini koruduğunu vurguladı. Yenilenebilir enerji yatırımlarının uzun soluklu yatırımlar olduğunu ve pek çoğunun döviz bazlı kredilerle finanse edildiğine dikkat çeken Vatansever, ENSİA olarak YEKDEM’in bugünkü teşvik mekanizmasını koruyarak en az bir yıl daha uzatılmasını beklediklerini kaydetti. 

BELİRSİZLİK ORTADAN KALDIRILMALI

Uzun soluklu projelerden oluşan yenilenebilir enerji yatırımlarının tamamlanmasının yaklaşık 3 yıllık bir süre gerektirdiğine işaret eden Hüseyin Vatansever “Virüs salgını nedeniyle tüm sistem nerdeyse durmuş durumda. Ekipman üretimi yapan yerli üreticilerimiz de aynı belirsizliğin içinde. ENSİA olarak bizim önerimiz, ilk aşamada YEKDEM’in yürürlük tarihinin 31 Aralık 2021’e ötelenmesi ve yeni destek mekanizmasının ne olacağının sektör beklentileri dikkate alınarak en kısa sürede açıklanmasıdır. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanımız Sayın Fatih Dönmez ve enerji bürokrasisinden bu belirsizliği bir an önce gidermelerini ve yatırımcıların yönlerini bulmalarına yardımcı olmalarını istirham ediyoruz” ifadelerini kullandı.