Enerji Günlüğü - Türkiye'nin, enerjisini kendi üreten yeni nesil 'trijenerasyon sistemli' ilk kamu hastanesi, Manisa Turgutlu'da bugün düzenlenecek törenle hizmete açılacak. Sistem sayesinde hastane, yılda 2 milyon 529 bin lira tasarruf sağlayabilecek. Bu derece ekonomik verimliliğe sahip sistemin kendisini en fazla üç yılda amorti etmesi bekleniyor. 300 yataklı hastane TOKİ tarafından inşa edildi. Hastanede, 'trijenerasyon sistemi' ile doğalgaz kullanılarak elektrik enerjisi üretilecek. Böylelikle hastanenin bütün elektrik, ısı ve kısmi soğutma ihtiyacı giderilebilecek.
LİSANSSIZ ELEKTRİK ÜRETİMİNDE TÜRKİYE'DE İLK
Trijenerasyon Sistemi, elektrik, ısı ve soğutma üretimi yapılacak olan 3 ana bölümden oluşuyor. Doğalgaz ile çalışan bir jenaratör vasıtasıyla elektrik üretilecek olan sistemin ısı bölümünde sıcak su üretimi sağlanacak. Sıcak su üretimi, motor gövdesinden çıkan atık ısı ve atık gazlar kullanılarak yapılacak. Sistemde üretilen sıcak su ile absorbsiyonlu soğutucuyla soğutma hizmeti de sunulacak. Bu sayede elektrik enerjisi daha ekonomik şartlarda temin edileceği gibi, ısıtma ve soğutma hizmetleri de daha az maliyetle sağlanmış olacak. 1,2 mw kapasitesindeki sistem, lisanssız elektrik üretimi kapsamında da Türkiye'de bir ilk olma özelliğine sahip.
YILDA 2.5 MİLYON LİRALIK TASARRUF
TOKİ'nin inşa ettiği hastanenin yıllık enerji giderleri ile sistemin üreteceği elektrik enerjisinin parasal değeri karşılaştırıldığında, 'trijenerasyon sistemi'nin hem çevre duyarlılığı yönüyle hem de ekonomik açıdan önemi ortaya çıkıyor. Hastane binasının yıllık elektrik, fuel oil ve doğalgaz gideri 4 milyon 231 bin lira, trijenerasyon tesisinin yıllık işletme giderleri ise 1 milyon 701 bin lira civarında.